Přihlásit

Kampaň proti africkému moru prasat pokračuje (Agrární obzor)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) pokračuje v úsilí o zastavení šíření afrického moru prasat (AMP). Prodlužuje kampaň Zastavme africký mor prasat o třetí rok, druhým rokem poběží kampaň také v České republice. V ČR se podařilo v roce 2019 AMP úspěšně vymýtit, ale riziko opětovného zavlečení infekce vzhledem k aktuálnímu výskytu nákazy v sousedních zemích, jako jsou Polsko a Německo, zůstává vysoké.

Cílem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je pokračovat ve zvyšování povědomí o africkém moru prasat v evropských hospodářských chovech. Kampaň se zaměřuje na oblast střední a jihovýchodní Evropy, ve spolupráci s místními orgány v Albánii, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, České republice, Estonsku, Chorvatsku, Kosovu, Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Severní Makedonii, Řecku, Slovensku, Slovinsku a Srbsku. Nové pilotní aktivity budou v letošním roce spuštěny ve čtyřech zemích – Bulharsku, Polsku, Rumunsku a Srbsku, kde je situace týkající se AMP obzvláště vážná.
Kampaň bude cílit na zemědělce a také veterinární lékaře a myslivce, kteří hrají důležitou roli při poskytování poradenství zemědělcům o biologické bezpečnosti na farmách. Zástupci EFSA se společně s partnery z místních úřadů snaží oslovit zemědělce, jejichž zvířata a hospodářství byla touto smrtelnou nemocí zasažena. Cílem kampaně #StopASF je informovat zemědělce i veterináře a lovce o tom, jak důležitá je detekce, prevence a hlášení výskytu nemoci. V ČR bude na kampani spolupracovat Ministerstvo zemědělství.
Ke kampani jsou připraveny informační materiály, které obsahují: představení kampaně, infografiku, leták a čtyři připravené příspěvky pro sociální sítě, které lze použít k informování o příznacích AMP, bezpečnostních opatřeních, která je třeba přijmout, a kam se obrátit v případě podezření na AMP.
Smyslem kampaně, kterou inicioval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), je podpořit země sousedící s postiženými regiony a přispět k vymýcení afrického moru prasat v Evropě.

Detekce, prevence a hlášení

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé onemocnění domácích i divokých prasat, které se šíří v regionech Evropy, jež dříve nebyly zasaženy. Virus je pro člověka neškodný, avšak šíření této nákazy představuje celosvětovou hrozbu a způsobuje ničivé ztráty pro odvětví chovu prasat a je příčinou značných socioekonomických ztrát v mnoha zemích. Oblasti postižené touto nemocí utrpí značné finanční ztráty kvůli úbytku zvířat, omezení vývozu masa a nákladů na kontrolní opatření. Snížení počtu divokých prasat následkem tohoto virového onemocnění může mít dopad na místní lesnické aktivity. Likvidace nákazy trvá i několik let.
K příznakům onemocnění patří horečka, ztráta chuti k jídlu, snížení hmotnosti, úbytek energie, zvracení, průjem a zarudnutí kůže. Pokud chovatelé u svých prasat zpozorují některý z těchto symptomů, měli by se ihned obrátit na veterináře. Lidé mohou snadno a nevědomě onemocnění šířit, pokud přijdou do styku s nakaženým zvířetem nebo infikovanými materiály. V případě, že člověk najde uhynulé nebo nemocné divoké prase, nesmí se k němu přibližovat a měl by co nejdříve nahlásit nález místním úřadům. Myslivci a lovci by také měli dezinfikovat své vybavení před opuštěním honitby a po lovu se vyhnout návštěvě farem s chovem prasat. Maso, vnitřnosti a odpad z divokých prasat nesmí zůstávat na polích a v lesích a ani by se neměly používat ke krmení zvířat.
Proti AMP v současnosti není v Evropě schválen žádný lék ani žádná vakcína, vypuknutí nákazy proto může vést k porážce velkého počtu prasat chovaných na farmách v postižené oblasti. Je důležité předcházet propuknutí epidemie onemocnění přijetím vhodných opatření ze strany občanů, turistů, zemědělců a myslivců.
Choroba je stále přítomná v mnoha evropských zemích (Bulharsko, Estonsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Moldavsko, Německo, Polsko, Rumunsko, Rusko, Severní Makedonie, Slovensko, Srbsko, Ukrajina), kde postihuje domácí i divoká prasata, třebaže mezi jednotlivými oblastmi existují značné rozdíly.
V současné době je v ohniskových zónách nákazy jediným účinným způsobem zamezení šíření nemoci do sousedních regionů a zemí hromadné vybíjení prasat chovaných na farmách a divokých prasat. K potlačení epidemie jsou proto zásadní tyto kroky: včasná detekce, prevence a hlášení.

Hospodářské škody nejen v Evropě

Evropská unie je největším světovým vývozcem vepřového masa a výrobků z něj. Roční export činí téměř 5 milionů tun, a představuje tak jednu z nejdůležitějších ekonomických aktivit evropského zemědělství. Chov prasat tvoří 8,5 % celkové produkce zemědělského sektoru v zemích EU-27. Celosvětová poptávka po vepřovém mase roste, což by mohlo vést k dalšímu zvyšování evropské produkce.
Odvětví chovu prasat nicméně i nadále čelí závažné hrozbě v podobě afrického moru prasat, který způsobuje značné hospodářské škody státům v Evropě i mimo ni. Toto vysoce nakažlivé onemocnění se nyní šíří i v regionech Evropy, které dříve nebyly zasaženy. Od roku 2017 uhynulo v Evropě na africký mor prasat více než 2,3 milionu prasat.
„Šíření afrického moru prasat pokračuje alarmujícím tempem, s nedávnými ohnisky v Itálii a dvěma sporadickými ohnisky v Německu, v blízkosti hranic s Francií a Nizozemskem. Africký mor prasat se ve východní a střední Evropě neomezuje pouze na divoká prasata. Jde o globální problém, který představuje významnou hrozbu pro prasata, farmáře a průmysl vepřového masa a musíme jej řešit všichni společně,“ uvedl výkonný ředitel úřadu EFSA Bernhard Url.
Nejvážnějším současným nákazovým rizikem pro Českou republiku je šíření afrického moru prasat (AMP) v sousedním Německu a Polsku. Nejproblematičtější region v Německu představuje příhraniční oblast Sasko – Liberecký kraj, kde se v období 4. 5. – 3. 6. 2022 nalezlo 24 kusů uhynulých pozitivních divokých prasat. Nejbližší místo výskytu se nachází pouze ve vzdálenosti 6 km od české hranice. Podobná situace je i v sousedním Polsku, kde byl zastřelen a následně pozitivně testován na AMP divočák jen pouhé 4 km od české hranice.
Pro ČR je prioritou udržení statusu země prosté AMP. Proto již přijala některá opatření v příhraničních oblastech Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje, kde byla vymezena oblast s intenzivním odlovem prasat divokých, ve které od listopadu 2020 probíhá vyšetřování všech ulovených a nalezených uhynulých nebo sražených kusů. V období 16. 11. 2020 – 6. 6. 2022 bylo v celé této oblasti uloveno a vyšetřeno více než 14 800 prasat divokých, všechna vyšetření byla AMP negativní. Další opatření jsou připravena a budou přijata v případě zavlečení AMP na naše území.
Více informací, informační přehledy, infografiky, připravené příspěvky pro sociální sítě a další materiály lze nalézt na stránkách kampaně na webu EFSA.

Zdroj: Agrární obzor, 23. 8. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.