Přihlásit

Živí vlci jsou problém, mrtví také (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V řadě evropských států, včetně Česka, se v posledních letech vracejí do lesů a hor predátoři, kteří z nich byli po desítky let vytlačováni až na pokraj vyhubení. Platí to pro rysy, medvědy, ale i vlky. Mnohde je jich už ale tolik, že o nějaké přirozené rovnováze v ekosystémech nemůže být řeč. Regulovat jejich stavy však není jednoduché.

Své o tom vědí ve Švýcarsku v souvislosti s vlčí populací. Na tamních pastvinách mají vlci každoročně na svědomí až devět stovek hospodářských zvířat. Majitelé salaší upozorňují, že potrhaných ovcí, koz nebo krav je ve skutečnosti daleko víc, protože ne všechny případy se podaří zaznamenat, případně najít zdechliny zvířat.
Schválit odstřel vlků ovšem představuje dlouhou byrokratickou proceduru. Ve švýcarském kantonu Wallis (Valais) na jihu země vydala příslušná komise povolení k odstřelu dvou vlků loni v srpnu a stanovila lhůtu do konce letošního března, do kdy měl proběhnout. Myslivci pak také dva vlky zastřelili.

ORBIS UNUS
Pak ale nastal problém. Pozdější analýza DNA totiž ukázala, že k nebezpečné smečce, která měla být odstřelem regulována, patřil pouze jeden ze zastřelených vlků. Takže teď stejná komise zkoumá, kde se stala chyba. Odhaduje se, že ve Švýcarsku aktuálně žije 16 vlčích smeček o přibližně 150 jedincích. Jejich počty rychle rostou, což platí pro celou oblast Alp. Před dvěma lety se kvůli snadnějšímu odstřelu vlků konalo ve Švýcarsku referendum. Voliči ale rozhodli, že se nic měnit nebude a vlci budou dál požívat ochrany.

Výsledky hlasování zřetelně odhalily protiklad mezi postojem měst a venkova. Zatímco v malých horských kantonech byla většina voličů pro snadnější odstřel vlků, v aglomeracích, které nakonec rozhodly, tomu bylo přesně naopak.
Vzhledem k tomu, jak rychle se vlčí populace rozmnožuje, se dá předpovědět, že za pár let se bude o vlcích ve Švýcarsku hlasovat znovu. I proto, že situací, kdy se potkají vlci s člověkem a nedopadne to dobře, přibývá.

Zdroj: Lidové noviny, 17. 8. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.