Přihlásit

Potvrzeno! V horách nad Chomutovem se zabydleli vlci (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šelmy se pohybují u Přísečnice, Výsluní a Nové Vsi. Lidé se ale o své procházky nemusí bát. "Jsou to plachá zvířata," ubezpečují lesníci

Chomutov
V Krušných horách jsou vlci a zabydleli se přímo na Chomutovsku. O jejich možném výskytu spekulovali ochránci přírody už několik měsíců, teď ale mají konečně pádné důkazy.
"Loni se začaly častěji objevovat více či méně věrohodné informace o výskytu vlků v Krušných horách, teď máme snímek z fotopasti," říká Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc.
Snímky sice nemohou vzhledem k nízké kvalitě zaručit stoprocentně zaručit že jde o vlka, ale chomutovští myslivci a lesníci mají jasno. Vlky pozorují už od léta. "Od půlky srpna a září jsme zaznamenávali stopy, slýchávali vytí a pár lidí je mělo vidět i na vlastní oči," potvrzuje ředitel Městských lesů Chomutov Petr Markes. O možném výskytu vlků nechtěli šířit informace do té doby, než budou mít v ruce přesvědčivý důkaz.
"Pořád to bylo takové "jedna bába povídala", třeba mi někdo zavolal, že sedí na posedu a určitě slyší vlka, nebo že ho dokonce vidí, jak stojí na skále," vysvětluje zdrženlivost úřadů.
Jistotu začali nabírat až s příchodem zimy. "Od půlky listopadu se tu zdržují pravidelně, našli jsme tři stržené kusy vysoké, stopy a dokonce viděli vlka chlapi i za bílého dne, při prořezávkách stromů," líčí Markes. "Nejvíc je zaznamenáváme v lokalitě Novoveského rašeliniště, kolem Přísečnice a Hausberka (zřícenina hradu, mezi Dominou a Krásnou Lípou pozn. red). "Jedny z prvních spekulací umisťovaly vlky blíž k lidským obydlím, například k málkovské honitbě, kde měl vlk sežrat muflona. "Je pravda, že mufloni tu jsou přemnožení a vlk by měl o potravu vystaráno, ale upřímně můžu říct, že měsíce tu je klid a žádní vlci." ubezpečuje Markes.
O vlku je známo, že žije především ve smečkách. O tom jak je velká ta chomutovská, můžeme zatím jen spekulovat. "Na sto procent jsou to minimálně tři dospělci, myslíme si, že máme stopy i čtvrtého, kolem Hausberka jsme viděli jednoho opravdu hodně velkého a staršího samce, ale jestli mají ve skupině i vlčata a jak stará, to ještě nevíme," vypočítává ředitel.
Vlk se do Krušných hor vrací po dvou stech letech. Dobové záznamy mluví o posledním uloveném kusu v roce 1825, jejich počet se ale začal rapidně snižovat už na konci osmnáctého století.
Za vyhubením vlka stál jednak cílený lov a nemalou měrou přispěla také industrializace, která šelmu připravila o přirozené prostředí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.