Přihlásit

Od srpna se rozšíří seznam invazivních druhů zvířat, které nesmí na území EU (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od 2. srpna se rozšíří seznam invazivních druhů zvířat, které se nesmí dovážet do zemí Evropské unie. Nepůvodní druhy ohrožují biologickou rozmanitost a související ekosystémy. Seznam se rozšíří například o některé druhy ryb, hadů nebo hmyzu. V tiskové zprávě na to dnes upozornila Státní veterinární správa (SVS).

Nařízení, které zakazuje dovoz nepůvodních druhů na území členských států EU, byl přijato už v roce 2016. Rozšiřuje se o několik druhů, jde například o hada korálovku pruhovanou, veverku Finlaysonovu, sudokopytníka axise indického nebo několik druhů z čeledi mravencovití.

Nařízení EU ukládá státům provádět kontroly invazivních druhů. V ČR je dělá veterinární správa na Pohraniční veterinární stanici Praha-Ruzyně.

Vyjmenované druhy zvířat se nesmí záměrně držet, chovat, přepravovat přes hranice EU, uvádět na trh a vypouštět do životního prostředí. Seznam druhů nově zařazených na seznam invazivních druhů lze nalézt na webu SVS.

Zdroj: ČTK, Praha, 27. 7. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.