Přihlásit

V přírodě žije o 40 procent víc tygrů, než se dosud ochranáři domnívali (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mimo zajetí žije asi o 40 procent více tygrů, než se ochranáři domnívali. Počty tygrů se stabilizovaly nebo dokonce zvýšily, uvedl dnes Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN). Tyto kočkovité šelmy jsou ale stále ohrožené. Na červený seznam ohrožených druhů, jehož aktualizovanou verzi dnes IUCN vydal, se zařadil monarcha stěhovavý. Tento motýl každý rok v impozantních hejnech urazí tisíce kilometrů přes polovinu amerického kontinentu.

Ochranáři tygry žijící v přírodě naposledy sčítali v roce 2015. Nové vyhodnocení ukázalo, že pruhovaných šelem na světě žije mezi 3726 až 5578. Za navýšením tygří populace o 40 procent stojí podle IUCN vylepšení monitorovacích metod.

Panthera tigris, kteří žijí v jižní, jihovýchodní a východní Asii, jsou ale stále považováni za ohrožený druh. Nejvíc je ohrožuje lidská aktivita, jako pytláctví či roztříštění přirozeného prostředí v důsledku zemědělství a výstavby lidských obydlí.

Výrazně se naopak snížil počet monarchů stěhovavých, kterých za poslední desetiletí v Severní Americe ubylo o 22 až 77 procent. Motýly vybíjí odlesňování a těžba dřeva, ale i pesticidy a herbicidy, které hubí byliny rodu klejicha - potravu pro housenky monarchů.

Monarchové stěhovaví každý rok migrují z USA a Kanady do Střední Ameriky. Jejich hejna jsou se usazují na stromech v centrálním Mexiku v oblasti, která byla v roce 2008 zapsána na seznam přírodního světového dědictví UNESCO.

Zdroj: ČTK, Ženeva, 21. 7. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.