Přihlásit

Soud se vrátí k případu možného týrání zvířat v Hustopečích, asi vynese rozsudek (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přerovský okresní soud se dnes po devíti měsících vrátí ke kauze možného týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku. Případ odročil loni v říjnu na neurčito kvůli znalci, který měl zhodnotit stav chovaných zvířat. Podle obžaloby farma chovala skot ve zcela nevyhovujícím stavu a zvířata se pohybovala v bahně a výkalech. Při kontrole našli inspektoři i uhynulé tele, obžalovaný však jakékoli pochybení odmítá. Soud veškeré svědecké výpovědi vyčerpal, dá se proto očekávat rozsudek.

Obžalovaný zástupce farmy Petr Graca podle žalobce nezajistil od přesně nezjištěné doby do února 2020 vyhovující podmínky pro chov zvířat, zejména skotu. Státní zástupce uvedl, že výběh byl pokrytý souvislou vrstvou bahna a výkalů až do výšky 30 centimetrů bez jakékoli podestýlky. Obžalovaný je souzen za týrání zvířete zvlášť trýznivým způsobem. Na farmě bylo nalezeno mrtvé tele, muž podle obžaloby nezajistil odpovídající místo pro březí krávu. Graca před soudem vše popírá. Řekl, že zvířata rozhodně zanedbaná nebyla. Uvedl, že kontrola krajské veterinární správy nebyla provedena podle zákona.

Soud se případem zabývá od června loňského roku. Na případ upozornila předloni v únoru Státní veterinární správa (SVS). Její inspektoři podmínky na farmě ve Vysoké, místní části Hustopečí nad Bečvou, kontrolovali poté, co sepolicisté zabývali případem krávy v tomto chovu, která uvízla v bahně ve výběhu. V hospodářství bylo tehdy 22 turů, 26 ovcí a koz, šest prasat a drůbež. Správa následně chovateli uložila pokutu 45.000 korun za porušení veterinárního zákona, neboť bez vyžádaní veterinárního osvědčení přemístil část chovu den před kontrolou na Slovensko, řekl již dříve ČTK Petr Majer z tiskového odboru SVS.

Farmě poté odebral Státní zemědělský intervenční fond prestižní ocenění Klasa a Regionální potravina. Důvodem bylo podle fondu porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Zdroj: ČTK, Přerov, 21. 7. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.