Přihlásit

Dnes vaří učitel, trumpetista a myslivec (Hlasatel)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V základní umělecké škole v Hostivaři pracuji jako učitel trubky a zobcové flétny již od roku 1990. Patřím tak již k určitému inventáři školy a většina mých kolegů ví, že vedle mého pedagogického působení jsem také nadšený milovník přírody a myslivosti.

Starám se o divokou zvěř a kromě péče o všechny, kteří v lese žijí, mne také baví „plody lesa“ zpracovávat. Vaření je totiž do určité míry také jistá forma umění, kde se velmi dobře pozná, kdo je tvořivý, kreativní a dokáže i improvizovat. Myslivosti se věnuji především v kraji, odkud pocházím. Jsem rodák z Řemíčova u Mladé Vožice v jižních Čechách a do lesa chodím se svým čtyřnohým parťákem, dlouhosrstým jezevčíkem (v pořadí již třetím), který se jmenuje Jonáš. Většinu života jsem obklopen hudbou. Po studiu na konzervatoři jsem nastoupil k vojenské hudbě, pracoval jako dramaturg v České televizi v redakci zábavy, v Hudebním divadle v Karlíně a jako hráč na trumpetu působil v orchestrech Jaromíra Vejvody, Karla Vacka, Karla Valdaufa nebo v kapele „Strahovanka“, které jsem se po pár letech ujal jako kapelník. Po celý život jsem od rána do večera kolem sebe neustále slyšel hudbu, stále mne provázel cvrkot velkoměsta a ruch školních budov. A s ohledem na to, že moje manželka je zpěvačka, je dnes pro mne velkým potěšením pověsit si na krk dalekohled, vzít na vodítko Jonáše, ztratit se někde v tichu hlubokého lesa a přemýšlet, co dobrého uvařím nebo upeču a donesu kolegům do sborovny na ochutnání.

ZVĚŘINOVÁ SEKANÁ

Pro lepší a vyváženou chuť používáme nejlépe více druhů masa.
Například směs – divočák, srnčí, daňčí, muflon, jelen apod., dle lovecké sezóny. Dále na recept budeme potřebovat: vajíčka, slaninu, strouhanku, koření na divočinu, česnek, sůl, celý pepř, bobkový list, jalovec

POSTUP

Všechno maso nejprve uvaříme a poté pomeleme v masovém strojku. Pak vše důkladně promícháme. Úmyslně nepopisuji, kolik čeho by se mělo z ostatních přísad do sekané dát. V tom je právě ten kumšt, že člověk zapojí intuici a přidáním špetky toho a špetky onoho vlastně dělá umění. V každém případě se ale nebojte, zvěřinové maso je natolik zajímavá ingredience, že vaše sekaná bude určitě vynikající. Pokud tedy máme všechno promíchané, vytvoříme válečky o průměru asi 6 cm, rozložíme na pekáč pokrytý pečicím papírem a podlijeme vodou. Pečeme v troubě asi 90–100 minut na 150 °C pod pokličkou, aby sekaná nevysychala. Až na posledních 15 minut ji dopečeme odkrytou, aby se udělala pěkná kůrčička.
Přeji vám dobrou chuť a prosím nemlaskat, abyste mi nevyplašili další úlovek.
František Adámek, učitel trubky a zobcové flétny na ZUŠ Hostivař.

Zdroj: Hlasatel, 1. 7. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.