Přihlásit

V Yellowstonském parku v poranil bizon návštěvnici, za týden je to už podruhé (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvnice Yellowstonského národního parku v americkém státě Wyoming se stala druhým člověkem, na kterého tam v uplynulých třech dnech zaútočil bizon. Jedenasedmdesátiletá žena se při návratu k autu nechtěně přiblížila ke zvířeti, což bizona přimělo zaútočit, uvedla BBC. Žena podle sdělení úřadů byla ošetřena v nemocnici, v ohrožení života ale není.

V úterý se v amerických televizích objevilo video, na kterém jiný bizon v parku zaútočil na návštěvníka. Čtyřiatřicetiletý muž ze státu Pensylvánie procházel s rodinou po promenádě poblíž gejzíru Old Faithful a na videozáznamu je vidět, jak popadl své dítě, aby jej ochránil, načež na muže bizon zaútočil a vyhodil ho do vzduchu. Podle představitelů parku návštěvník utrpěl zranění paže a byl ošetřen v nedaleké nemocnici.

První podobný případ v letošním roce se stal v květnu, kdy bizon zaútočil na pětadvacetiletou ženu ze státu Ohio. Podle úřadů zvíře turistku vyhodilo tři metry do vzduchu, když se k němu přiblížila.

Bizoni jsou teritoriální zvířata, mohou běžet rychlostí až 48 kilometrů za hodinu a podle představitelů parku zranili více návštěvníků než jakékoliv jiné zvíře žijící v Yellowstonu. Vedení parku nabádá návštěvníky, aby se k bizonům nepřibližovali na méně než asi 20 metrů a pokud jim zvíře stojí v cestě, aby šli jinudy.

Bizoni jsou největšími suchozemskými savci v Severní Americe a mohou vážit až 900 kilogramů. Bývají agresivní, v Yellowstonu jich ve dvou hlavních skupinách žije kolem 5 000.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.