Přihlásit

Světoví experti a praktici se spojují pro zdraví oceánů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Globální experti z Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), organizace The Nature Conservancy, vlád, výzkumných agentur a soukromého sektoru se spojují, aby sdíleli osvědčené postupy při zlepšování správy moří na základě zkušeností získaných po celém světě.

Chráněná mořská území (MPA) jsou klíčovým nástrojem ke snižování hrozeb pro biologickou rozmanitost, ochranu mořských a pobřežních stanovišť, vytváření klimatických řešení a pro podporu lidských potřeb prostřednictvím udržitelného užívání. Globální rámec Úmluvy o biologické rozmanitosti může zahrnovat ambiciózní cíl rozšířit pokrytí MPA do roku 2030 na 30 %. Nicméně tváří v tvář zrychlujícím se místním a globálním hrozbám své cíle plní méně než tři procenta chráněných mořských oblastí.

Tato tisková zpráva obsahuje multimédia. Celou zprávu si můžete prohlédnout zde: https://www.businesswire.com/news/home/20220628005443/en/

K řešení této výzvy se na konferenci Organizace spojených národů o oceánech, která se koná v červnu 2022 v portugalském Lisabonu, schází tým odborníků v rámci doprovodné akce s názvem "Na kvalitě záleží: Posílení správy, efektivní řízení a odolnosti chráněných mořských oblastí pro dosažení vícenásobných společných přínosů". Na akci vystoupí řečníci ze soukromého sektoru, místních agentur zabývajících se mořskými vědami, zástupci neziskových organizací, vlád a mezivládních organizací. Řečníci se podělí o to, jak řídí technologické inovace, a o osvědčené postupy v oblasti správy mořských oblastí, a upozorní na cenné nástroje, zvýší spolupráci, sdílení znalostí a přebírání získaných zkušeností. Dr. Lizzie McLeodová, která vede program organizace The Nature Conservancy (TNC Global Reef Program) zaměřený na ochranu útesů, poznamenává: "Silná partnerství zahrnující soukromý sektor, vlády, nevládní organizace, výzkumníky a místní komunity jsou pro zlepšení zdraví oceánů zásadní. Pro ochranu přírody je prioritou globální využití získaných zkušeností a osvědčených postupů ke zlepšení správy oceánů, včetně spoluvytváření řešení s klíčovými partnery."

V návaznosti na tuto událost vyvíjejí Program OSN pro životní prostředí, organizace The Nature Conservancy a další partneři ze sféry ochrany přírody s podporou společnosti Mary Kay Inc. sadu nástrojů na podporu rozhodování pro správce moří, které zlepšují mořský management, podporují udržitelné financování chráněných mořských oblastí a řídí obnovu mořských stanovišť na základě osvědčených postupů z celého světa. Díky využití vědeckých inovací, nových technologií a osvědčených globálních postupů jsou manažeři schopni lépe čelit hlavním hrozbám, s nimiž se potýkají mořské ekosystémy po celém světě. "Chráněné mořské oblasti jsou klíčem ke zdraví oceánů a udržitelnému rozvoji. Ne vždy jsou však bez řady podpůrných opatření efektivní. Zapotřebí jsou nástroje na podporu rozhodování, které umožňují lepší navrhování a správu MPA, sdílení znalostí a spolupráci, aby zainteresované strany ve sféře mořského prostředí získaly podporu, kterou potřebují k lepší ochraně oceánů," řekl programový referent Programu OSN pro životní prostředí Ole Vestergard.

"Společnost Mary Kay s potěšením podporuje TNC ve spolupráci s UNEP a dalšími odborníky z celého světa ve snaze chránit nejcennější světové bohatství: oceány," řekla provozní ředitelka společnosti Mary Kay Deborah Gibbinsová. "Tyto organizace stojí v první linii boje za ochranu našich vodních cest a my doufáme, že díky podpoře společnosti Mary Kay budou mít k dispozici nástroje a zdroje potřebné k zajištění zdravých oceánů pro další generace.

Vzhledem k tomu, že vlády upřesňují své cíle týkající se ochrany přírody, je na místě upozornit na nové inovace a technologie, které pomáhají zemím plnit globální cíle v oblasti biologické rozmanitosti a udržitelného rozvoje. Potřebné jsou nové nástroje rozhodování a základní vědy, aby se zvýšila schopnost mořských plánovačů a manažerů lépe spravovat mořská stanoviště tváří v tvář změně klimatu a dalším hrozbám.

O organizaci The Nature Conservancy
The Nature Conservancy je celosvětová organizace na ochranu přírody, jejímž cílem je chránit půdu a vody, na nichž závisí veškerý život. Vycházíme z vědeckých poznatků a vytváříme inovativní řešení největších problémů našeho světa přímo v terénu, aby příroda a lidé mohli společně vzkvétat. Zabýváme se změnou klimatu, chráníme půdu, vody a oceány v nebývalém měřítku, zajišťujeme potraviny a vodu udržitelným způsobem a pomáháme k udržitelnějšímu rozvoji měst. Působíme v 79 zemích a teritoriích a využíváme přístup založený na spolupráci, který zapojuje místní komunity, vlády, soukromý sektor a další partnery. Chcete-li se dozvědět více, navštivte www.nature.org nebo sledujte @nature_press na Twitteru.

O Programu OSN pro životní prostředí (UNEP)
UNEP je předním světovým hlasem v oblasti životního prostředí. Zajišťuje vedení a podporuje partnerství v péči o životní prostředí tím, že inspiruje, informuje a umožňuje národům a lidem zlepšovat kvalitu jejich života, aniž by ohrožovali kvalitu života budoucích generací.

O společnosti Mary Kay
Mary Kay Ashová, jedna z prvních podnikatelek, které pronikly skleněným stropem, založila svou vysněnou kosmetickou společnost v roce 1963 s jediným cílem: obohatit život žen. Tento sen se rozrostl v multimiliardovou společnost s miliony nezávislých prodejců v téměř 40 zemích. Jako společnost zaměřená na rozvoj podnikání se Mary Kay snaží posilovat postavení žen na jejich cestě k ekonomické nezávislosti prostřednictvím vzdělávání, mentoringu, propagace, vytváření sítí a inovací. Mary Kay investuje do vědy, která stojí za krásou a výrobou špičkové péče o pleť, dekorativní kosmetiky, doplňků stravy a parfémů. Mary Kay také věří v bohatší životy dnes pro udržitelnější zítřek a spolupracuje s organizacemi z celého světa, které se zaměřují na propagaci špičkového podnikání, podporu výzkumu rakoviny, prosazování rovnosti žen a mužů, ochranu obětí domácího násilí, zkrášlování našich komunit a povzbuzování dětí, aby šly za svými sny. Více informací se dozvíte na stránkách marykayglobal.com, najdete nás na Facebooku, Instagramu a LinkedInu nebo nás sledujte na Twitteru.

Zdroj: ČTK, Lisabon (Portugalsko), 29. 6. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.