Přihlásit

Ústí si chválí klece na odchyt divokých prasat (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krajské město si pochvaluje odchytové klece, které mu od předloňského roku pomáhají v boji s přemnoženými divočáky. Od jejich instalace ve městě i jeho bezprostředním okolí se v nich objevilo 98 divokých prasat, která myslivci následně usmrtili.

„Myslivci také zjistili, že je důležité klece nedávat na jedno místo, ale po týdnu místo měnit, protože černá zvěř je velmi inteligentní. Rychle si zvykne, že odlovné zařízení tam je, a vyhýbá se mu,“ řekl včera primátor Petr Nedvědický (ANO).
Divoká prasata ve městě postupně ztrácejí svou přirozenou plachost a při cestách za potravou na ně může člověk narazit prakticky kdekoliv, třeba i mezi panelovými domy. V obydlených částech města jsou proto odchytové klece ideálním nástrojem proti černé zvěři, protože nemusí být střílena ve volném terénu. Od pořízení klecí k tomu také myslivci nemuseli přistoupit.
Vlivem vysoké účinnosti chce magistrát pořídit odlovných klecí více. Nyní jich má město k dispozici osm – přenosné i stacionární, další dvě chce koupit a na nová odchytová zařízení by měly podle Nedvědického najít potřebné finance také městské obvody.
„Je skutečně třeba mít je na více místech, protože obvody města mají relativně velké plochy, kde se černá zvěř vyskytuje. Největší problémy jsou ve středu města, protože velmi těžko dáte klec například na Klíši. Tam bude velmi těžké problém vyřešit. Ale jsou ve hře návrhy lovit je v noci s tlumičem z vyvýšených ploch,“ nastínil Nedvědický.
Před myslivci je další sezona odlovu, protože končí ochranná lhůta kvůli čerstvě narozeným mláďatům. „Budou se odchytávat stejně a následně se v kleci zastřelí, i když to není sportovní, ale je to funkční,“ zhodnotil primátor.
Aby se podařilo ulovit co nejvíce černé zvěře, magistrát pro myslivce připravil motivační program. Loni měli od města za odchyt divočáka 300 korun, nyní to bude 500 korun při dosažení minimálního odlovu. Ten je stanoven podle velikosti honitby, třeba u mysliveckého spolku Jedlová hora je minimum 45 kusů.

Zdroj: Madá fronta DNES - severní Čechy, 30. 6. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.