Přihlásit

Zlatokop na Klondiku objevil vzácně zachovalou mumii mamutího mláděte (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlatokop na Klondiku na severozápadě Kanady objevil při práci vzácně zachovalou mumii mamutího mláděte, které zahynulo před více než 35 000 lety. Informovala o tom stanice CBC. Podle kanadských paleontologů jde o jeden z nejvýznamnějších nálezů z doby ledové na severoamerickém kontinentu. Asi 140 centimetrů velké zvíře se v permafrostu zachovalo téměř nedotčené včetně kůže a srsti.

Podle odborníků jde o asi měsíc starou samičku mamuta srstnatého (Mammuthus primigenius), která zřejmě zahynula poté, co uvízla v bahně.

"Je bezchybná a nádherná," radoval se z nálezu paleontolog Grant Zazula. "Má chobot. Má ocas. Má krásné malé uši. A chápavý konec chobotu, který mohla využívat k trhání trávy," dodal vědec.

Mamut se našel v areálu zlatého dolu Eureka Creek na území domorodého národa Tr’ondëk Hwëch’in a jeho zástupci dali mláděti jméno Nun cho ga, což znamená "mládě velkého zvířete".

Podle Zazuly je to teprve podruhé, co se podařilo objevit celé tělo mamutího mláděte. První objev se podařil v roce 2007 na Sibiři.

Zdroj: ČTK, Otawa, 27. 6. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.