Přihlásit

Ptačí chřipka udeřila v Polsku, jen kilometr od hranic (Pardubický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pardubický kraj - Ptačí chřipka je zase o kus blíž

Udeřila pouhý jeden kilometr od českých hranic s Polskem. Některé obce v sousedním Královéhradeckém kraji proto "spadly" do ochranného pásma a další do pásma dozoru. Platí tam teď speciální opatření týkající se hygieny, nakládání s drůbeží a dalších úkonů. Za jejich nedodržení hrozí sankce - pro fyzickou osobu až 50 tisíc, pro právnickou osobu a podnikatele až dva miliony korun.
Na případné zavlečení nákazy se připravuje i Pardubický kraj. "Poslední nález byl v Polsku v oblasti Kudowa Zdroj a ohniska ochrany zasahují Královéhradecký kraj. Náš kraj prozatím žádné ohnisko nezasáhlo, ale nelze vyloučit, že se vzhledem k migraci ptactva další ohniska objeví," uvedl hejtman Martin Netolický po jednání bezpečnostní rady kraje. "Na případ rozšíření viru H5N8, který není přenosný na člověka, jsme však připraveni a komunikujeme se všemi zainteresovanými složkami," dodal hejtman Netolický.
Virus ptačí chřipky se v Pardubickém kraji objevil již v roce 2007, konkrétně byl tehdy potvrzen v chovu krůt v obci Tisová na Orlickoústecku. Menší chovatelé drůbeže a ptactva zatím zůstávají klidní. "Žádná omezení jsme zatím nezaznamenali," řekl Jiří Dubec, předseda pardubické místní organizace Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů. "Holuby stejně přes zimu nepouštíme, trénink začíná až v dubnu a v květnu pak první závody. Při poslední nákaze ptačí chřipkou jsme nemohli půl roku závodit," zavzpomínal Jiří Dubec.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.