Přihlásit

Na Pustevnách v Beskydech vznikají sochy ohrožených zvířat z písku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sochy zvířat z písku vznikají na Pustevnách v Beskydech. Sochaři by měli do pátku vytvořit devět soch, k dispozici mají 90 tun speciálního písku, řekla dnes ČTK Dita Korčák, předsedkyně pořádajícího spolku Happy Forest. Výstava soch z písku Pískoles se v horském středisku koná třetím rokem.

"V letošním roce bude téma výstavy opět spojené s přírodou, na Pustevnách vzniknou sochy ohrožených živočišných druhů v Česku. Nebude chybět bobří rodinka, orel skalní nebo rak říční. Výstava bude doplněna o naučnou stezku či pískohřiště pro děti," uvedla Korčák.

Na Pustevnách v zimě již řadu let vznikají sochy z ledu, od roku 2020 sochaři v létě tvoří i sochy z písku. "Pro sochaře, kteří v zimě zpracovávají sochy z ledu a sněhu, není problém ani materiál jako je právě písek, který musí být speciální pro tvorbu soch. Ten se přiváží z Vítošova, kde se nachází vápencový lom. Práci na sochách započínají pomocníci, kteří musí vytvořit obří homole z písku. Na pomoc využívají těžkou techniku a speciálně připravené bednění," uvedla organizátorka.

Čtveřice sochařů bude sochy tvořit do pátku, lidé je mohou sledovat při práci nebo si pak prohlédnout hotová díla. Výstava bude přístupná denně od 08:00 do 18:00. "Jak dlouho budou sochy k vidění, bude záležet především na počasí. V předešlých dvou ročnících sochy vydržely až do prvních vloček," uvedla organizátorka.

"Pískoles vznikl před třemi lety jako dobročinný projekt a v tomto formátu bude pokračovat i v letošním roce. Výtěžek z dobrovolného vstupného byl v předešlých letech věnován na pomoc beskydské přírodě. Spolupracujeme s dalšími organizacemi a spolky a Happy Forest podpořil například výsadbu lesa v rámci spolupráce s Ostravskou univerzitou a Lesy ČR. Adoptovali jsme vydru, orla skalního či puštíka v bartošovické záchranné stanici nebo také přispěli Hnutí Duha Olomouc na aktivity spojené se zachováním šelem v přírodě," uvedla Korčák.

Zdroj: ČTK, Prostřední Bečva (Vsetínsko), 21. 6. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.