Přihlásit

Do Ptačího centra volá přes sto lidí denně. Často zbytečně (Moravský týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přes sto telefonátů denně vyřizuje Zdeněk Machař z brněnského Ptačího centra. Lidé, kteří najdou v přírodě mláďata, je chtějí zachránit, často to ale není vůbec potřeba.

Podle ochránců přírody stále ještě spousta lidí neví, že na zvířata ve většině případů nesmí sahat. V ptačím centru takový případ zaznamenali například ve středu. „Rodina mi donesla srnče, které našla v lese a pak ho ještě celý den měla doma, kde ho zkoušela krmit,“ vzpomněl Machař. Dodal, že lidé zkouší mláďata doma krmit například plnotučným kravským mlékem a způsobují jim tak vážné zdravotní problémy. Podle něj mají lidé v přírodě potřebu zachraňovat mláďata, které nemají na dohled matku. „Ta ale není vidět záměrně, aby neupozornila vetřelce, což jsou lidi na prvním místě,“ komentoval. Problém nastává i v případě, kdy lidé na zvíře jen sáhnou. Matka z něj totiž pak cítí lidský pach.
Na to má brněnský zvířecí záchranář unikátní metodu nápravy. Podle jeho slov stačí mezi dlaněmi rozetřít stromové výhonky a mládě novým pachem potřít. „To nikde jinde nedělají, ale funguje to stoprocentně,“ ujistil. Nejlepší ale podle něj je na zvíře vůbec nesahat a telefonicky se domluvit s nejbližší záchranou stanicí na dalším postupu.
Na svět teď nejvíce přicházejí právě srnčata. Pro myslivce tím začíná sezóna jejich vyhánění ze zemědělských ploch. „Aktuálně čekáme na zemědělce, až nám ohlásí, že jdou séct louky, abychom šli vyhnat zvěř,“ sdělila jednatelka okresního mysliveckého spolku ŽanetaŽivělová. Velkým problémem jsou podle ní lidé, kteří nemají na vodítku psa a nechají ho se ke zvěři přibližovat.
Aktuálně se v Ptačím centru ošetřovatelé starají o pět set zvířat, z toho asi pětadvacet mláďat všech druhů. Za rok se ve zvířecí nemocnici protočí až dvě tisícovky zvířat.

Zdroj: Moravský týdeník pro Vysočinu a jižní Moravu, 22. 6. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.