Přihlásit

Preparát lvího samce z ostravské zoo už je k vidění v opavském muzeu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Preparátor Slezského zemského muzea v Opavě Michal Jakubec dokončil práci na preparaci lva indického Sohana z ostravské zoologické zahrady. Exponát už je vystavený v historické výstavní budově muzea. Lev tak dělá společnost slonímu samci Calvinovi a jeho mláděti Sumitře. Obě zvířata také zemřela v minulých letech v ostravské zoo. Zahrada všechna tato zvířata nabídla muzeu. Jakubec to dnes řekl ČTK. Šestnáctiletého samce Sohana ostravská zoologická zahrada nechala utratit v roce 2020. Důvodem byl vysoký věk a zhoršující se zdravotní stav zvířete.

Samec se narodil v roce 2003 v anglické Zoo Paignton a do Ostravy byl dovezen jako tříletý. Bohužel po sobě nezanechal žádné potomky. Chovatelé to zkoušeli s několika samicemi v různých zahradách. Lev indický je ve volné přírodě na pokraji vyhubení zejména kvůli úbytku přirozeného prostředí, ale například i pytláctví.

Pro Jakubce to byl první lev, na jehož preparátu pracoval. Celkem mu v průběhu dvou let věnoval necelé dva měsíce času. "Nejprve se muselo přivezené zvíře stáhnout z kůže. Ta se musela vyčinit. Pak jsem pracoval na úpravě modelu a napasování kůže na něj," uvedl. Při práci používal i fotografie zvířete. "Hlavně jsem se podle nich snažil zachytit hlavu a výraz zvířete," uvedl.

Společně s dalšími pracovníky muzea vybrali model, kdy lev stojí na všech čtyřech tlapách a má zavřenou tlamu. V historické výstavní budově muzea je nyní model možné spatřit ve společnosti dvou slonů. Devětadvacetiletého samce slona indického Calvina chovatelé nechali v roce 2015 také utratit. Na pravé přední noze se mu vytvořil absces, který si odmítal nechat ošetřit. Kvůli nulové šanci na uzdravení se tak zoo rozhodla pro eutanazii.

Uhynulé zvíře pak věnovala zahrada muzeu, které nechalo zvíře preparovat. Model byl slavnostně odhalen v roce 2016. O rok později k němu přibylo slůně Sumitra. To v ostravské zahradě uhynulo kvůli smrtelnému slonímu herpes viru, šlo o mládě Calvina.

Zdroj: ČTK, Opava, 7. 6. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.