Přihlásit

Zimbabwe chce na konferenci o slonech získat povolení k prodeji slonoviny (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Zimbabwe dnes začala třídenní konference o ochraně slonů. Pořadatelská země na ní chce získat podporu pro povolení k prodeji svých zásob slonoviny zabavené pytlákům. Ochránci přírody jsou zásadně proti, protože to podle nich povede k dalšímu zabíjení slonů. Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) prodej slonoviny zakazuje od roku 1989.

Zimbabwe žádá o povolení prodat 130 tun zabavené slonoviny, která má hodnotu 600 milionů dolarů (13,8 miliardy korun). Peníze chce použít k ochraně zvířat. V případě odmítnutí Harare pohrozilo vystoupením z CITES.

Konference se koná v národním parku Hwange a jsou na ní podle agentury AP zástupci 16 afrických států a největších odběratelů slonoviny Číny a Japonska.

Ochránci zvířat jsou proti povolení k odprodeji, protože to podle nich pytlákům dodá odvahu k dalšímu zabíjení slonů.

"Tato konference bude pro pytláky a svazy, jež je organizují, nebezpečným znamením, že sloni jsou pouhé zboží a že obchod se slonovinou se dá vyřešit, což slony ještě víc ohrozí," sdělila dnes v prohlášení koalice 50 organizací na ochranu divokých zvířat.

Země na jihu Afriky dostaly povolení k odprodeji zabavené slonoviny zatím jenom dvakrát, v letech 1997 a 2008. V obou případech následovalo "prudké zvýšení" činnosti pytláků v Africe, napsali ochránci ve svém prohlášení.

Zimbabwe na svou obranu uvádí, že stáda slonů na jeho území se rozrůstají rychlostí pěti až osmi procent. Podle tamní vlády země nutně potřebuje peníze na to, aby zvládla stáda, jež jsou podle ní nebezpečně velká.

Odhaduje se, že v zemi žije 100 000 těchto zvířat, což je dvojnásobek kapacity tamních parků. Přemnožená zvířata ničí porosty nezbytné i pro jiné druhy.

Vůbec největší sloní populaci má sousední Botswana, kde žije 130 000 slonů. I ta má problémy stáda zvládnout.

Proti povolení prodeje slonoviny jsou hlavně země na severu a východě Afriky, kde je slonů méně. Tam převládá názor, že otevření obchodu, byť i jednorázové, povede ke zvýšení pytlácké aktivity.

Zdroj: ČTK, Harare, 23. 5. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.