Přihlásit

Zájem o zbrojní průkazy na Jičínsku vloni vzrostl (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jičínsko
Migrační krize, teroristické útoky, ale i nárůst násilných trestných činů jsou strašáky dnešní doby. Toto jsou asi také hlavní důvody, proč v loňském roce enormně stoupl zájem o zbrojní průkazy a střelné zbraně. Ten teď ale opět klesá.
"V loňském roce jsme přijali celkem dvě stě dvacet pět žádostí o vykonání zkoušky na zbrojní průkaz. Z toho v prvních dvou měsících, kdy se velmi mluvilo o migrační krizi, jich bylo šedesát devět. Jen pro srovnání, od začátku letošního roku do dnešního dne, tedy 11. ledna, jich máme pouze sedm," seznamuje se situací nadpraporčík Jiří Krejcar, který je pověřen zastupování vedení jičínského policejního oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál.
"Loni zbroják získalo asi padesát žadatelů. Více jak polovina se pak o úspěšné složení ani nepokusilo. Jen pro upřesnění, na posledních zkouškách bylo přihlášeno dvacet jedna lidí, přišlo jich dvanáct a uspěli pouze tři," šokuje nadpraporčík. O zbrojní průkaz si může zažádat v podstatě každý občan starší jednadvaceti let, který nebyl v posledních pěti letech soudně trestaný. Důležitá je ale i zdravotní způsobilost. V posledních letech také probíhá debata o tom, zda podmínky a zákony pro držitele zbraní nejsou moc benevolentní. To si ale nadporučík rozhodně nemyslí.
"Podle mě naše zákony rozhodně benevolentní nejsou, ba naopak. Patří k těm nejpřísnějším. O vlastnících zbraně máme neustálý přehled. Pokud nám přijde byť anonymní udání na někoho, kdo má zbraň a projevuje se třeba agresivně, jsme povinni toto oznámení prověřit. Také praktičtí lékaři mají ze zákona povinnost nám neprodleně oznámit změnu zdravotního stavu, která by nějakým způsobem ovlivňovala způsobilost k držení zbraně," ujišťuje policista.
V okrese Jičín je nyní okolo tří tisíc držitelů zbrojních průkazů, což je spíše podprůměr. V okrese Trutnov je jich něco přes pět tisíc, což je podle Krejcara dáno i tím, že se tam vyskytuje hodně lesů a tedy i myslivců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.