Přihlásit

Pražská zoo poskytne asi roční azyl želvám obrovským z Německa (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Skupina želv obrovských, které jsou k vidění v pražské zoologické zahradě, se dočasně rozrostla o čtyři želví samce. Ti do pavilonu zoo v Troji přicestovali ze Zoo Heidelberg v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Tamní pavilon želv poškodil pád stromu, a proto se bude opravovat. ČTK to dnes sdělil tiskový referent pražské zoo Filip Mašek. V Praze podle něj budou samci přibližně rok, poté se vrátí do domovské zoologické zahrady.

Želví samce Emila, Julia, Einsteina a Hemingwaye z německé zoologické zahrady dnes chovatelé vypustili do pavilonu v pražské zoo. Zvířata nemusela podstoupit karanténu po převozu, návštěvníci je tak mohli v novém prostředí pozorovat těsně po příjezdu. Doplnili skupinu želv obrovských a sloních, které pavilon v dolní části areálu zahrady v Troji obývají.

Pražský Pavilon velkých želv, který byl postavený za 13 milionů korun v roce 1998, měří 422 metrů čtverečních. Výběh pro želvy má asi třikrát větší plochu. Expozice byla po povodních v roce 2002 zrekonstruována, znovu se pavilon otevřel v roce 2003. Kromě expozice želv obrovských a sloních se v pavilonu nachází mimo jiné terária s mláďaty varanů komodských.

Želvy obrovské jsou se svými asi 200 kilogramy jedním z největších zástupců suchozemských želv. V současnosti přirozeně žijí v atolu Aldabra nedaleko Afriky a jsou chráněné. Daří se je ale množit v záchranných chovech a vysazují se na některé další ostrovy jako náhrada za původní vyhubené druhy želv. Tito býložravci žijí ve skupinách a jsou aktivní ve dne. Jejich jídelníček sestává hlavně z tuhé trávy a spadaného listí. V období sucha se ale spokojí s vodou z ranní rosy.

Zdroj: ČTK, Praha, 19. 5. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.