Přihlásit

Rys byl vidět i v Podhostýnsku (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlkům se na území Beskyd a Javorníků dále daří, rysi se tu pravidelně rozmnožují. Letošní mapování neodhalilo stopy medvěda.

ZLÍNSKÝ KRAJ / Řadu znaků svědčících o pobytu velkých šelem v Beskydech i okolních oblastech letos shromáždili ochránci přírody. Za pomoci dobrovolníků během letošního února pátrali po stopách rysů, vlků a medvědů. Ze stop, kořisti a záznamu na fotopastech zjistili, že se v těchto lokalitách vyskytuje více než desítka rysů a tři vlčí smečky. Naopak nenalezli nic, co by dokazovalo výskyt medvěda.
Pobytové znaky rysa letos našli ochranáři v části Beskyd, ale i Javorníkách a Veřovických vrších. „Mezi nejcennější údaj letošního sčítání patří potvrzení výskytu rysa v Hostýnských vrších, které se nacházejí už mimo chráněnou krajinnou oblast Beskydy,“ vyzdvihl Michal Bojda z Hnutí Duha Olomouc.
Rys ostrovid je podle odborníků navíc jedinou velkou šelmou, která se v CHKO Beskydy rozmnožuje. „Podle dlouhodobého monitoringu se v zimě v Beskydech zdržovalo sedm samostatných rysů a několik odrostlých mláďat. V Javorníkách se na moravsko-slovenském pomezí pohybovalo šest rysů. Někteří pravidelně přecházeli i do Vizovických vrchů,“ shrnula Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlků stále přibývá

Mapování také potvrdilo trend, podle nějž se v divočině na východní Moravě pohybuje čím dál více vlků. Jejich výskyt se potvrdil v Javorníkách i centrální části Moravskoslezských Beskyd.
„Zasahují sem aktuálně 3 vlčí smečky, a to aktivitou celoroční – v případě jedné smečky – nebo alespoň během několika měsíců v roce,“ upřesnila Šůlová s tím, že kromě smeček se tu vyskytuje i vlčí pár a minimálně jeden vlk samotář. V celkovém součtu se tak v CHKO Beskydy pohybovalo zhruba 20 až 25 vlků, z toho zhruba deset zvířat tu žije celoročně.
Několik těchto šelem se pohybuje i mimo chráněnou oblast, zdokumentován je například pohyb vlka mezi oblastmi Bílých Karpat a Beskyd.
Přestože se v minulých letech pravidelně v monitoringu objevoval i medvěd hnědý, letos na něj ochránci přírody nenarazili. Na česko-slovenském pomezí v oblasti Javorníků jej naposledy zaznamenali loni v říjnu. Pro odborníky však nejde o překvapení, protože medvědi se na české straně vyskytují pouze přechodně.
Ochránci přírody opakovaně varují, že šelmy strádají kvůli úbytku nezastavěné krajiny a intenzivní automobilové dopravě. „Rysi, vlci a medvědi jsou nedílnou součástí karpatské přírody a mají klíčový význam pro fungování lesních ekosystémů,“ tvrdí Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
Podle ní je přitom zachování průchodnosti krajiny pro přežití velkých savců zásadní. „Konkrétně v CHKO Beskydy by zdejší málo početné populace rysů, vlků a medvědů nemohly dlouhodobě existovat bez doplňování o další jedince přicházející ze Slovenska a Polska. Významnou pomoc ze strany člověka představují stavby mostů pro bezpečný přechod zvěře,“ doplnila.
Letošního sčítání se zúčastnilo okolo 70 profesionálních i dobrovolných mapovatelů, kteří procházeli přidělené trasy. Monitoring bude pokračovat i ve zbytku roku. „Uvítáme také veškeré poznatky a informace od veřejnosti. Svá pozorování nám mohou lidé zasílat na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,“ požádal Bojda.

Zdroj: 5plus2, Zlínsko, 13. 5. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.