Přihlásit

Vědci popsali, jak se peřovci kukaččí učí parazitovat na jiných rybách (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vědci popsali, jak se ryba peřovec kukaččí učí parazitovat na svých hostitelích. Tým z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (ÚBO AV) zjistil, že tito sumečci bývají při prvních pokusech obelstít své hostitele velmi neúspěšní. „Mistry“ se stanou až po několika měsících tréninku. Akademie věd dnes o výzkumu informovala v tiskové zprávě. Studii o něm publikoval prestižní časopis Nature Communications.

„Hnízdní parazitismus je typicky studován u ptáků, například kukaček. My jsme si vybrali sumce peřovce, kteří jsou rybími ekvivalenty kukaček. Tito afričtí sumci parazitují ryby s velmi vyvinutou rodičovskou péčí, tzv. tlamovce. Samice tlamovců o svá mláďata pečují ve své ústní dutině, a právě toho parazitičtí peřovci využívají,“ uvedl Martin Reichard, který na ÚBO AV vede skupinu Evoluční ekologie ryb. „Jakmile totiž samice tlamovce poprvé jikry do tlamky nasává, samice peřovce jí obratně podstrčí i své jikry. Tím se zbaví nákladné péče o vlastní potomstvo a může se věnovat další reprodukci,“ vysvětlil vědec. Dodal, že samice peřovce se svým potomkům takto zároveň postará i o první „svačinu“. Malí sumečci se totiž vylíhnou dříve než mláďata hostitele - a začnou je okamžitě konzumovat.

Pro výzkum vědci využili jak pozorování chovů ryb na pracovišti v Brně, tak poznatky z terénu. Reichardův tým totiž letos strávil měsíc na expedici v Zambii, kde parazitické peřovce zkoumal v jezeře Tanganika. „Kombinovat pokusy v zajetí a pozorování v přírodě je pro výzkum chování ideální,“ uvedl hlavní autor studie Holger Zimmermann, který také pracuje na ÚBO AV. „Ani jedna část by pro zodpovězení naších otázek sama nestačila,“ podotkl vědec. Experti peřovce zkoumali a lovili v hloubkách až 25 metrů.

Podle spoluautora studie Radima Blažka pak vědci zjistili, že proces učení je zásadní pro vytipování správného momentu, kdy mají sumečci do tření tlamovců vpadnout. „První pokusy peřovce parazitovat svého hostitele bývají téměř vždy neúspěšné, snaží se o ně příliš brzy či příliš pozdě. Až několikaměsíční trénink plný pokusů a omylů začne peřovcům přinášet sladké plody odměny,“ popsal Blažek, který také pracuje na ÚBO AV. „Zkušení peřovci pak mívají několikanásobně vyšší úspěšnost při parazitaci než úplní začátečníci, u kterých se pohybuje okolo 25 procent,“ doplnil odborník.

Podle Reicharda přináší výsledky projektu nový pohled na vznik tohoto zajímavého způsobu „péče“ o potomstvo. „Námi studovaný druh je možné také pozorovat v zajetí mnohem lépe než pravé kukačky, což nám umožňuje, abychom si pomocí pokusů kladli další otázky,“ uzavřel.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.