Přihlásit

Do přírody kolem počeradské elektrárny se vrací koroptve (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pětadvacet párů koroptve polní vypustili myslivci a ochránci přírody do volné přírody v okolí Elektrárny Počerady. Završil se tím dlouhodobý projekt zaměřený na stabilizaci populace drobných druhů zvěře v honitbě Polerady, která ze tří stran obepíná počeradskou elektrárnu.

„Před třemi lety vznikl společný projekt, na kterém se podíleli myslivci, ochránci přírody a obce Polerady a Volevčice. Finančně jej podpořila skupina Sev.en Energy. Jeho cílem byl návrat ohrožených a postupně mizejících druhů drobné zvěře zpět do přírody. Vybrány přitom byly lokality, kde se tyto živočišné druhy historicky vyskytovaly nebo zde dodnes žijí, ale jejich populace se z nejrůznějších důvodů zmenšuje,“ uved Milan Trubač, předseda spolku myslivců a ochránců přírody z Polerad.

V prvním roce projektu se do polí v okolí Polerad a Volevčic vrátili bažanti, v loňském roce byli do volné přírody vypuštěni divocí králíci. Nyní došlo na koroptve polní, které myslivci získali od brněnských ochránců přírody. „Koroptev patří mezi kriticky ohrožené druhy, které jsou v tomto regionu původní. Jejich stabilní populace v lokalitě Masný dvůr u Volevčic stále žije. V současnosti se jedná o zhruba 30 až 40 ptáků, což z ní dělá možná jednu z nejpočetnějších v Ústeckém kraji. Ve velmi malých počtech se vyskytují v okolí Malého Března nebo lomu Vršany, ale jde o izolované populace, takže nedochází k přenosu genetické informace. Vypuštěním padesáti párů koroptví v okolí počeradské elektrárny jsme chtěli podpořit původní populaci ptáků, kteří zde žijí a také oživit genofond, aby nedocházelo k degeneraci tohoto druhu,“ vysvětlil Jiří Křen, myslivecký hospodář. Koroptvím se na Mostecku daří mimo jiné i proto, že zde mají ideální podmínky pro život. Vyhovuje jim zemědělská krajina, ovšem nikoli příliš rozlehlé lány polí. Vypuštěním zvířat do volné přírody práce myslivců a ochránců přírody nekončí. Jejich snahou je připravit jim takové podmínky, aby byla jejich šance na přežití co nejvyšší. Z padesáti divokých králíků, kteří byli nasazeni v rámci projektu v nivě Počeradského potoka, je v současné době funkční jediná populace v okolí obce Polerady.

Zdroj: Mostecký deník, 4. 5. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.