Přihlásit

Na jihu Kanady, v provincii Quebec, se vzácně vyskytl lední medvěd (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na jihu Kanady, v provincii Quebec, se vzácně vyskytl lední medvěd. Svědci šelmu, která symbolizuje globální oteplování pozorovali v sobotu u vesnice Madeleine-Centre na poloostrově Gaspé. Informovala o tom dnes agentura AFP. Policie místní nabádala, aby zůstali v bezpečí domova.

"Pes štěkal a já jsem slyšel, jak můj partner křičí 'Je tu medvěd! Je tu medvěd!'" řekla agentuře AFP Sophie Bonnevilleová, která ve vesnici se zhruba dvěma tisíci obyvateli žije několik měsíců v roce. Madeleine-Centre leží více než 800 kilometrů severovýchodně od Montrealu a v současné době je pokrytá sněhem.

"Je velmi neobvyklé vidět tento severský druh tak daleko od jeho jižní hranice rozšíření," řekla agentuře AFP bioložka Lyne Morissette, která se zabývá mořskou ekologií. "Souvisí s tím současná změna klimatu," dodala.

Policie v sobotu zajišťovala bezpečnost v oblasti, kam chodí lidé na procházky. "Chodili jsme od domu k domu a radili obyvatelům oblasti, aby zůstali doma," řekl mluvčí místní policie Stéphane Tremblay s tím, že podobnou situaci "ještě nezažil".

"Se změnou klimatu je možné všechno," konstatovala Bonnevilleová. Než se šelma ztratila v lese, stačila si ji vyfotit.

Studie z roku 2020 publikovaná v časopise Nature Climate Change odhalila, že globální oteplování může vést k téměř úplnému vyhynutí tohoto ikonického zvířete. Ledové kry, jeho životní prostředí, totiž postupně mizí.

Zdroj: ČTK. Otawa, 1. 5. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.