Přihlásit

Šelmy řádily v oboře (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na daňky na Trutnovsku znovu zaútočili vlci, roztrhali hlavně březí samice

BERNARTICE Po dvou letech se v oboře manželů Kučerových v Bernarticích na Trutnovsku opakuje stejný scénář. Vlci jim přes noc roztrhali polovinu dančího stáda, útok nepřežila většina březích samic.
Vlci se podhrabali pod oplocenou oborou stejně jako v červnu 2019, kdy chovatelům roztrhali deset daňků z devatenáctičlenného stáda. V noci na pátek jejich řádění nepřežilo opět na deset kusů.
„Přestože jsem udělal opatření, dal jsem kolem obory plotový koberec, kolem celého plotu jsem ukotvil ještě plot na zem naležato, stejně si našli místo, podhrabali se a pozabíjeli zase hlavně matky,“ vypráví zdrceně chovatel Jiří Kučera.
Zkázu v oboře objevil v pátek odpoledne, když se po práci vydal na kontrolní pochůzku. Vlci mu zabili největšího daňka a osm březích samic, které v sobě měly plod.

Škody jim neproplatí

„Muselo se to stát v noci, je to nezaschlé, ale svoji práci už odvedli krkavci, kteří na to měli celý den,“ popisuje chovatel daňků. Škody odhaduje na sto tisíc korun, když nepočítá nenarozená mláďata. Na kompenzace od státu nemá nárok, což zjistil po útoku před dvěma lety.
„Daněk není z hlediska náhradové vyhlášky hospodářské zvíře. Pojišťovna to neplatí ani nepojistí, nikdo vám nedá nic,“ vysvětluje trpce Jiří Kučera.
Manželé daňky chovají v oboře na úpatí Vraních hor už pět let. Vlci přišli ze sousedního Broumovska, kde se v roce 2015 po staletích objevil první pár.
V půlce března byl nalezen mrtvý vlk v katastru obce Heřmánkovice na Broumovsku. V těle měl kovové částice. To může naznačovat, že ho někdo zastřelil. Ochranáři podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Zdroj: 5plus2, Trutnovsko, 29. 4. 2022 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.