Přihlásit

Myslivci na Děčínsku dostali za zastřelená divoká prasata 5,22 milionu korun (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci na Děčínsku dostali loni za 2610 zastřelených divokých prasat 5,22 milionu korun. Děčínsko patří mezi oblasti s intenzivním odlovem a střílení divokých prasat je jedním z preventivních opatření před africkým morem prasat. V celém Ústeckém kraji nahlásili lidé krajské veterinární správě 377 autem sražených nebo uhynulých divočáků. Všechny vzorky byly negativní. Novinářům to dnes řekla Lenka Hanušová z veterinární správy pro Ústecký kraj.

"Říká se, že je jen otázkou času, kdy se nákaza u nás objeví. A někteří pesimističtější kolegové míní, že už tu je, ale ještě nebyla potvrzena," uvedla Hanušová. Vysoce nakažlivé virové onemocnění se prokázalo u prasat nalezených v blízkosti hranic, v Německu a Polsku. Oblast s intenzivním odlovem byla vyhlášena nejprve v nejrizikovějších oblastech Libereckého a Ústeckého kraje. Od prosince se rozšířila na pohraničí dalších krajů.

V Ústeckém kraji se kadávery, tedy uhynulá zvířata, intenzivně vyhledávají. "Výrazně vyšší oproti jiným krajům máme podíl prasat sražených autem oproti uhynulým," uvedla Hanušová. Sražených prasat bylo loni 221. Nálezné je 3000 korun za kus v pásmu s intenzivním odlovem, jinde 2000 korun za kus. Za zastřelený kus se platí pouze v pásmu s intenzivním odlovem. "Odevzdává se přitom jenom vzorek krve, zbytek střeleného kusu myslivci mohou zkonzumovat. Tím jsou motivováni ke střílení divokých prasat," uvedla Hanušová. Využít mohou jinak zakázané způsoby lovu, jako je třeba střelba s nočním viděním nebo odchytávání do klecí apod.

Mimořádná veterinární opatření kvůli africkému moru prasat platí pro celou Českou republiku. Patří k nim intenzivní lov prasat divokých, zákaz přikrmování divokých prasat, zákaz dovozu trofejí z prasat divokých ze zemí s výskytem tohoto onemocnění.

Česká republika je od března 2019 oficiálně považována za stát bez nákazy africkým morem prasat, v Evropě se s ní ale potýká řada zemí.

Africký mor se v České republice poprvé objevil v červnu 2017 u Zlína a mimo Zlínsko se nerozšířil. Poslední případ této choroby veterináři zaznamenali u uloveného divokého prasete v roce 2018.

Zdroj: ČTK, Ústí nad Labem, 20. 4. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.