Přihlásit

Rarita. Lesník natočil vlka v Jeseníkách (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ČESKÁ VES

Jednomu lesníkovi se poštěstilo, co se nepodaří místním či pravidelným návštěvníkům Jeseníků za celý život. Potkal vlka, a dokonce ho z terénního auta natočil nad Českou Vsí na Jesenicku. Unikátní video se přednedávnem objevilo na sociální síti Twitter.


Vlky v Jeseníkách dlouhodobě monitoruje Společnost přátel Jeseníků nebo Hnutí Duha Olomouc pomocí fotopastí. Podobné záběry hodnotí jako velkou vzácnost. „S velkou pravděpodobností jde o vlka. Natočit jej takto v přírodě je ojedinělé, protože jde o velmi plaché zvíře,“ řekl předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Vlk byl ve stresu

Jako problematický však vnímá přístup řidiče. „Vzácnou šelmu v podstatě autem pronásleduje a z chování vlka je zřejmé, že se cítí ohrožený a je ve stresu. To je bohužel ukázka toho, jak se při takovém setkání nechovat,“ zdůraznil Bačík. Podle něj je potřeba dát šelmě prostor, v klidu ji vyfotit nebo natočit a nechat ji bez stresu odejít. „Důležité je zdokumentovat stopy,“ doplnil.
Celkem v celé České republice žijí vlci na téměř dvaceti místech. Ukázal to velký průzkum, kdy před několika lety šelmy zmapovali odborníci z ekologického Hnutí Duha, České zemědělské univerzity, správy šumavského národního parku, polského sdružení Wilk, projektu Owad či experti z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
V Jeseníkách se ale vlčí smečka nevyskytuje, přestože tam mají podle ekologů šelmy ideální podmínky pro život. Občas se podaří zadokumentovat pouze migrující jedince.
„Jde o rozsáhlý zalesněný prostor s dostatkem zvěře, nejsou zde rušivé dopravní koridory, tak mě napadá jenom jedno vysvětlení. A to je člověk se zbraní. Vždyť vlci žijí na území naší republiky na mnohem méně vhodných místech,“ přemítal vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Petr Šaj.

Zdroj: Mladá fronta DNES, Olomoucký kraj, 13. 4. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.