Přihlásit

Zájemců o zbrojní průkaz stále přibývá. Na střelnici bylo plno (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zbraně z Uherského Brodu šly z ruky do ruky. Střelnice Walzel se v uplynulých dnech otevřela stovkám lidí


Meziměstí – Výstřely ze zbraní největší české zbrojařské firmy se rozléhaly v nejmodernější střelnici ve střední Evropě. Každodenní informace o válečném konfliktu na Ukrajině v mnoha lidech vyvolávají obavy a stoupají tak počty těch, kteří přemýšlejí o zbrojním průkazu a pořízení zbraně k případné sebeobraně.

MOUDRO ZE STŘELNICE

„Optimista se učí čínsky, pesimista se učí arabsky a realista se učí střílet,“ říká v českém i polském jazyce nápis před vstupem na střelnici. „Možná by se vzhledem k okolnostem dala zaktualizovat prostřední část sloganu výměnou arabštiny za ruštinu,“ komentuje slogan jeden z návštěvníků. Na střelnici je rušno. Znalce zbraní i absolutní amatéry, kteří třeba jen chtěli potěžkat opravdový „kvér“, přilákala jak přehlídka pistolí a pušek, tak i možnost zamířit na terč a zmáčknout spoušť.
„Zájem veřejnosti byl opravdu mimořádný – rezervační systém na střelby jsme měli naplněný po všechny tři dny od rána do večera,“ říká správce střelnice a zbrojíř Marek Abely. Od pátku do neděle bylo na střelnici plno.
Příchozí měli možnost prohlédnout si novou sérii kulovnic CZ 600 od výrobce z Uherského Brodu, kde také vyrábějí nejvyšší řadu sportovních pistolí CZ TS 2 v různých barevných provedeních. „K vyzkoušení byla většina zbraní z portfolia CZ Uherský Brod,“ říká manažer Centra Walzel Tomáš Svoboda. K zapůjčení a vyzkoušení bylo k dispozici přes 30 krátkých i dlouhých zbraní.
Velký zájem veřejnosti potvrdil trend posledních týdnů, kdy s ohledem na válečné události na Ukrajině se lidé začali více zajímat o možnost pořídit si zbrojní průkaz.
„Mnoho lidí začíná o zbraních uvažovat jako o reálné bezpečnostní pojistce,“ potvrdil Marek Abely. Dosud si zbrojní průkaz většinou pořizovali lidé, kteří se chtěli věnovat myslivosti nebo sportovní střelbě. Nebo proto, že mají zbraně jako koníčka. Teď se přidávají další zájemci. „ Za posledních pět šest týdnů od 24. února narostl zájem o zbrojní průkazy opravdu hodně,“ říká správce střelnice, který umí případné adepty na zisk zbrojního průkazu připravit. Podle jeho slov ti, kdo již mají zbrojní průkaz delší dobu, se začínají poohlížet i po jiných typech zbraní. „Když už někdo zbrojní průkaz má, chce využít i možnost, že by vlastnil zbraň vhodnou k sebeobraně. Ve chvíli, kdy se na Ukrajině začalo dít to, co se tam děje, zvedla se poptávka po těchto typech zbraní.“ Před napadením Ukrajiny patřila k nejprodávanějším zbraním na sebeobranu samonabíjecí pistole. „Je to zbraň, kterou můžete mít stále u sebe a v případě ohrožení ji použít,“ popisuje výhody Marek Abely.

LIDÉ KUPUJÍ DLOUHÉ ZBRANĚ

V posledních týdnech ale registruje zvýšenou poptávku po dlouhých zbraních, z nichž lze střílet na větší vzdálenosti.
Tyto požadavky splňují samonabíjecí pušky. Významným zástupcem těchto zbraní je skupina zbraní, kterým se všeobecně říká AR 15. Známější jsou pod názvem M16, pod nímž ji přijaly americké ozbrojené sily. „Je to vedle Kalašnikova další velmi rozšířená zbraň, která se vyrábí po celém světě,“ říká zbrojmistr. Cena těchto zbraní závisí na výrobci a kvalitě provedení. „Ceny se pohybují od 30 tisíc korun výše,“ dodává.

ŠEDESÁTITISÍCOVÁ INVESTICE

Českou alternativu v tomto segmentu vyrábí i Česká zbrojovka z Uherského Brodu – jedná se o CZ BREN 2 Ms, kterou má aktuálně ve výzbroji i česká armáda. „V civilním provedení, které neumožňuje střílet dávkou, se dá koupit i na zbrojní průkaz,“ říká Abely a dodává, že cena takové zbraně je necelých 60 tisíc korun. „Máme ji také v nabídce,“ zmiňuje, že Střelnice Walzel je zároveň prodejnou zbraní a střeliva, kde si může zájemce před koupí zbraň i vyzkoušet.
Že zbraně nejsou jen výlučnou doménou mužů, potvrdil i poměrně velký zájem žen na střelnici. „I ženy si dělají zbrojní průkazy a chodí střílet, není to nic neobvyklého. Často je to rodinná záležitost, když oba manželé mají zbrojní průkazy,“ dodává zbrojíř.

Střelnice Welzel Nejmodernější komplex krytých střelnic ve střední Evropě s prodejnou zbraní nabízí možnosti střelby z krátkých i dlouhých zbraní. Střelnice 25 m a 50 m: Pronájem palpostu 460 korun (30 minut), 790 korun (60 minut) Projekční střelnice: 30 minut s ostrou zbraní (max 2 osoby) stojí 920 korun 60 minut s ostrou zbraní (max 4 osoby) stojí 1750 korun Půjčení zbraně 300 korun.

Zdroj: Krkonošský deník, 8. 4. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.