Přihlásit

Italské město už podruhé vyhostilo medvěda milujícího sušenky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Medvěd, který miluje sušenky a rád se přátelí s domácími zvířaty, byl už podruhé vyhoštěn z italského horského střediska do odlehlé horské oblasti. Dvouletý medvědí samec známý jako Juan Carrito byl uspán a vysazen v parku Majella v Abruzzu ve střední Itálii, asi 40 kilometrů od městečka Roccaraso, kde se stal hvězdou poté, co se vloupal do pekárny a snědl zásoby čerstvě upečených sušenek, informoval zpravodajský server The Times.

"Víme, že v parku jsou další medvědi, se kterými by mohl být, a opravdu doufáme, že tentokrát zůstane na místě," řekl biolog Antonio Antonucci. Medvěd se poprvé dostal do povědomí loni, když byl spatřen, jak stojí na zadních nohách, aby se mohl napít z fontány v Roccarasu, zatímco si ho turisté fotili. A pak zavítal do pekárny, kde si dopřál sušenky.

V obavách, že se nedokáže vrátit k životu ve volné přírodě a stane se nebezpečím pro lidi, ho odborníci v prosinci odchytili a odvezli do horské krajiny asi 15 kilometrů od města, ale do deseti dnů byl Juan Carrito zpět.

"Na měsíc si našel místo, kde přezimoval, ale už v únoru se znovu hrabal v popelnicích v Roccarasu a vyhledával společnost místních psů, aby si s nimi mohl hrát," řekl Antonucci.

Juan Carrito je jeden z pouhých šesti desítek vzácných medvědů apeninských, kteří žijí na Apeninském poloostrově. Není agresivní, i když předstíral útok na lidi, kteří se ho snažili odhánět od popelnic. "Problém je, že je velký, váží přes 100 kilogramů," uvedl Antonucci.

Šestého března se medvěda podařilo nalákat do odchytové pasti s pomocí cestičky z jablek. Poté byl převezen do útulku, kde žil po boku medvěda osvobozeného z nelegální zoologické zahrady vedené členem mafie. "Chtěli jsme, aby si znovu zvykl na pobyt mezi medvědy, a čekali jsme, až z místa, kam jsme ho chtěli odvézt, zmizí sníh," řekl Antonucci.

Zhruba po třech týdnech byl medvěd uspán a vrtulníkem převezen do parku Majella, který leží od Roccarasa ještě o něco dál než předchozí místo vypuštění. "Šance, že zůstane na místě, není vysoká, ale opravdu mu chceme dát šanci na normální život," řekl Antonucci.

Zdroj: ČTK, Řím, 30. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.