Přihlásit

V národním parku na Sumatře se narodilo mládě ohroženého nosorožce sumaterského (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V rezervaci Way Kambas na indonéském ostrově Sumatra se narodilo mládě vzácného nosorožce sumaterského. Oznámilo to v úterý indonéské ministerstvo ochrany přírody. Jde podle něj o úspěch reprodukčního programu, který vznikl s cílem zachránit druh, jemuž hrozí vyhubení.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) odhaduje, že na světě žije 80 jedinců nosorožce sumaterského. Kromě Sumatry jich je několik na Borneu.

Mládě v rezervaci Way Kambas porodila minulý čtvrtek samice jménem Rosa, která od roku 2005, kdy byla zařazena do reprodukčního programu, prodělala osm potratů.

"V kontextu snahy vlády a jejích partnerů o zvýšení populace tohoto druhu je to úžasná zpráva," uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

Malá samička ještě nedostala jméno a je osmou členkou svého druhu ve Way Kambas.

Porody nosorožců jsou v rezervacích vzácné. Jako první za 120 let se tam narodil Andatu, otec nového přírůstku, napsala agentura AFP.

Nosorožci sumaterští jsou nejmenší z nosorožců. Váží do 800 kilogramů a jsou vysocí 145 centimetrů. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) je řadí ke kriticky ohroženým druhům. Vymírají kvůli ztrátě přirozeného prostředí a nelegálnímu lovu, za nímž je zájem o rohy používané v tradičním čínském léčitelství.

Indonésie usiluje i o záchranu dalšího kriticky ohroženého druhu - nosorožce jávského. V jihovýchodní Asii - po Indii a Čínu - kdysi žily tisíce jedinců tohoto druhu. Dnes zbývá ani ne osm desítek zvířat a většina z nich je národním parku na Jávě. Naději vzbudil úspěch z parku Ujung Kulon, kde se loni narodilo pět mláďat.

Zdroj: ČTK, Jakarta, 30. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.