Přihlásit

Divočáci pořád škodí. Z lesa je vyhání sucho (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Migrace a sucho. To jsou hlavní důvody, proč vesnice na Olomoucku stále trápí divočáci.

OLOMOUCKO

Divočáci dál přidělávají vrásky obyvatelům Hluboček a Hrubé Vody. Stále jim ničí pozemky, hlavně v okrajových částech obce a chatových oblastech. Podle odborníků tudy zvěř migruje, z lesů se ale stahuje i kvůli suchu. Odlovy divokých prasat jsou přitom rekordní. „Problém s divočáky stále přetrvává. Intenzita je chvíli nižší, chvíli vyšší. Teď se více pohybují na Dukle, předtím byli zase více na Hrubé Vodě,“ shrnula starostka Hluboček Eva Hasníková.
Upřesnila, že tam, kde lovci častěji černou zvěř střílí a nastraží odchytové klece, potíže zmizí jen zčásti. Divočáky to jen vytlačí jinam. „Odchytová zařízení se průběžně kontrolují a posouvají podle toho, jak nám lidé hlásí největší nebo okamžitý výskyt divočáků,“ dodala starostka. Většinu lesů v okolí Hluboček vlastní Metropolitní kapitula u svatého Václava v Olomouci a Vojenské lesy a statky.
Problém Hluboček a Hrubé Vody je podle vedoucího lesní správy Vojenských lesů a statků na Libavé Miloslava Svozila v tom, že vesnice je vklíněná mezi dva obrovské komplexy lesa. Domy tam stojí až po okraj porostu a černá zvěř při migraci musí přes obydlená místa projít. Prasata se tam ale podle něj naučila chodit i proto, že lidé například na podzim nesbírají ovoce v zahradách či ho házejí přes plot.
„I proto se snažíme prasata přikrmovat dál od lidských sídel, hluboko v lese, ať se nestahují k lidem do zahrádek,“ podotkl správce lesa Metropolitní kapituly u svatého Václava v Olomouci Lukáš Můčka. Divočáci z lesů míří k řece Bystřici také kvůli suchu.
Zvýšený výskyt této zvěře v okrajových částech a chatových oblastech Hluboček a Hrubé Vody souvisí podle Svozila také s vojenským provozem. „Když je velký, zvěř vytlačí do okrajových částí vesnic,“ uvedl s tím, že nejvíc problémů s černou zvěří hlásí lidé, kteří mají ploty v dezolátním stavu, případně na jejich pozemcích úplně chybějí. Myslivci přitom nyní loví víc než v minulosti. V okolí Hluboček lesní správa vojenských lesů umístila tři odchytové klece, celkem jich používá pět. Ročně do nich chytí desítky divočáků.
„Daleko účinnější než klece je pro nás v poslední době využívání například termopřístrojů, kdy lovíme v noci nebo nad ránem. Jsme v situaci, kdy veškerý přírůstek, který se narodí, se odloví,“ upozornil Svozil. Ročně jen v honitbě Libavá uloví až patnáct set kusů divočáků. Rekordní odstřely divokých prasat už teď hlásí i metropolitní kapitula. „Lovíme na maximálně možnou míru, máme rekordní odstřel za tento myslivecký rok, kolem 100 kusů černé zvěře,“ vyčíslil správce lesa Můčka.

Potíže opadnou, až prasata odtáhnou na pole

Problém s divočáky by v Hlubočkách a Hrubé Vodě mohl opadnout, jakmile zemědělci zasejí na pole plodiny. „Prasata se stáhnou od Hluboček zpátky do polí. Budou tam trávit léto, protože na polích budou mít víc potravy než v lese,“ objasnil Můčka.
Zatímco Hlubočky a Hrubá Voda s divočáky dál bojují, okolní obce s nimi problém nemají. „Divoká prasata kolem obce žila vždycky, ale nepůsobí nám žádné škody, nikdo si nestěžoval,“ potvrdil starosta sousední obce Mrsklesy Petr Stratil. Problémy nemají ani v Jívové či Městě Libavá. „Neevidujeme, že by se přiblížili k domům, ani občané nám zatím nehlásili, že by je někde viděli,“ oznámila starostka Města Libavá Štěpánka Tichá.
Velký problém s divokými prasaty měly Hlubočky a Hrubá Voda loni na podzim. Hladoví divočáci rozryli například část fotbalového hřiště a objevili se i na okrajových sídlištích, například na Orátě nebo sídlišti v Mariánském údolí. „Podzim byl extrémní v tom, že bylo velké sucho a zvěř se stahovala dolů k řece Bystřici. Kolem toku jsou lidská obydlí. Nebyl také semenný rok, zvěř neměla všeobecně potravní nabídku, tak chodila lidem do zahrádek,“ objasnil Lukáš Můčka.

Zajímavosti Prase divoké * Je to nepřežvýkavý sudokopytník, ze kterého lidé vyšlechtili prase domácí. * Je to všežravec. Lesu rytím a požíráním škodlivého hmyzu spíše prospívá, zemědělcům a zahrádkářům škodí. * Kňour může vážit až 300 kilo. * Odjakživa jde o oblíbené lovné zvíře, které ale dokáže usmrtit i lovce. Zraněný kanec zabil v roce 1664 například známého chorvatského vojevůdce a básníka Mikuláše Zrinského. * Až do poloviny 20. století byli divočáci v českých zemích vzácní a žili takřka výhradně v oborách. Dnes jsou přemnožení díky velké potravní nabídce. V naší přírodě chybějí také jejich hlavní nepřátelé: vlci a medvědi.

Zdroj: Mladá fronta DNES, Olomoucký kraj, 21. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.