Přihlásit

Veterinární správa v Pardubickém kraji loni provedla 2783 kontrol, méně než dřív (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterinární správa v Pardubickém kraji minulý rok uskutečnila 2783 kontrol, rok předtím jich bylo 2844. Ve srovnání s obdobím před pandemií koronaviru jsou počty znatelně nižší. Veterináři prověřovali například menší počet stravovacích provozoven nebo farmářských trhů, které byly kvůli pandemii koronaviru část roku uzavřené. Nedostatky zjistili u 4,6 procenta kontrol, řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj Josef Boháč.

Jedním z nejvýraznějších nálezů bylo zjištění výskytu antibiotik ve vepřovém mase dovezeném z Polska. Vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu, detekovaná hodnota byla šedesátkrát vyšší, než je přípustný limit. Masový ořez byl použitý k výrobě mletého vepřového masa, které bylo vyexpedováno do skladů obchodního řetězce. Veterináři nařídili stažení výrobku z tržní sítě a jeho likvidaci. Celkem šlo podle Boháče asi o čtyři tuny masa v obchodní síti v celé zemi.

Krajská veterinární správa obdržela v roce 2021 177 podnětů k prošetření podezření na týrání zvířat, což je obdobné jako rok předtím. Jedním z větších případů bylo na Svitavsku zjištěné týrání čtyř koní. Měli málo pohybu, krmení i napájení, chyběla jim podestýlka. V napájecích žlabech byla zamrzlá voda a byly do nich vyhryzané otvory, neboť se koně snažili získat tekutinu alespoň ve formě ledu. Chovatelka dostala pokutu 5000 korun, za půl roku ale veterináři při kontrole objevili závady znovu. Navíc na zahradě za domem našli kotec se dvěma psy ve zcela nevyhovujících podmínkách, navíc nebyli čipovaní a majitelka neměla doklad o jejich očkování proti vzteklině. Oba byli umístěni do útulku, chovatelka dostala další pokutu 3000 korun. Teprve poté se podmínky chovu zlepšily.

Veterinární správu loni znovu zaměstnal výskyt ptačí chřipky. V obci Vápno na Pardubicku nechali utratit 3346 plemenných kachen rodičovského chovu a zlikvidovat 48.000 násadových vajec. Nákaza byla objevena i v jednom malochovu v Ronově nad Doubravou na Chrudimsku.

Minulý rok se v kraji zvýšil počet zpracovaných kusů zvěře. V roce 2021 veterináři prohlédli 3474 kusů vysoké a 1095 kusů černé zvěře a 177 zajíců. Ve srovnání s rokem to představuje nárůst přibližně o polovinu.

Podle ČTK.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.