Přihlásit

Odborníci zkoumají výskyt bobrů v Berouně, na část ostrova platí zákaz vstupu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odborníci z Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český kras zkoumají výskyt bobrů na berounském ostrově, mimo jiné tam umístili fotopast. Část ostrova je kvůli hrozícímu pádu stromů pro veřejnost nadále nepřístupná, na bezpečnost dohlížejí strážníci, uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí radnice Jitka Soukupová.

Bobři před časem poničili na ostrově několik vzrostlých topolů, při silnějším větru hrozí jejich pád. Ochránci přírody doporučili topoly zatím nekácet, protože bobři by se zaměřili na další zdravé stromy.

Městská policie část ostrova za tenisovými kurty obehnala páskou, platí tam zákaz vstupu. Poškozené stromy by při silnějším větru mohly spadnout a zranit kolemjdoucí. V některých případech může bobr i zaútočit na člověka, pokud se cítí ohrožený. Do části ostrova je proto zakázáno chodit, na dodržování nařízení dohlížejí strážníci. "Městská policie oblast denně monitoruje a obnovuje pásku zákaz vstupu, protože ji každou chvíli někdo strhne a vyhodí," uvedla mluvčí.

Bobři se na berounský ostrov dostali zřejmě korytem Litavky z Červeného potoka. V zimě si hledají potravu, na ostrově se zaměřili na kmeny topolů. Zda jsou bobři stále na ostrově a v jakém počtu, není úplně jasné. Odpovědět by na to měl průzkum odborníků, kteří výskyt zvířete nyní monitorují.

Odborníci z CHKO Český kras populace bobrů na vodních tocích v okolí Berouna mapují včetně bobřích hradů, které si tito zavalití hlodavci s hustou srstí a dlouhým plochým ocasem staví ve vodě jako své příbytky. Bobr je chráněným živočichem a v přírodě nemá přirozeného nepřítele.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.