Přihlásit

Radnice ve Vítkově se chce obrátit na soud aby nařídil otevření obory Jelenice (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vítkov (Opavsko) 9. února (ČTK) - Radnice ve Vítkově na Opavsku se chce obrátit na Krajský soud v Ostravě, aby nařídil znovuotevření obory Jelenice. ČTK to dnes řekl starosta Vítkova Pavel Smolka. Obora je od jara 2020 veřejnosti nepřístupná. Uzavřela ji společnost Opavská lesní, která je spoluvlastníkem pozemků a provozuje zde komerční lovy. Obhajuje to tím, že veřejnost ruší zvěř. Soudy přitom už opakovaně rozhodly, že k jejímu uzavření neexistuje právní důvod.

"Chceme se na Krajský soud v Ostravě obrátit, aby nařídil výkon rozhodnutí. To spočívá ve znovuotevření obory. Tak je to i uvedeno v pravomocném rozhodnutí tohoto soudu. Kontaktovali jsme našeho právníka. Čekáme na jeho analýzu," uvedl Smolka.

Spor o průchod oborou vedou zástupci Vítkova, Hradce nad Moravicí a Březové od jara 2020. Opavská lesní tehdy oboru uzavřela na základě rozhodnutí vítkovského stavebního úřadu. Krajský soud ale později rozhodnutí zrušil a obora má být podle něj veřejnosti přístupná. Firma pak podala proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě stížnost a zároveň i žádost o odklad vykonatelnosti rozhodnutí ostravského soudu. Po celou tuto dobu nechávala prostor uzavřený.

Odklad Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl už dříve, počátkem letošního ledna pak zamítl i samotnou stížnost. "Zájem veřejný je v tomto případě povýšen nad zájmem vlastníka," uvedl Smolka. Už dřív ale vyjádřil obavu z toho, že společnost Opavská lesní s otevřením obory nebude spěchat. To se potvrdilo a obora zůstává i po lednovém rozhodnutí NSS nepřístupná. Společnost Opavská lesní, spoluvlastník obory Jelenice, uvedla, že nepostupuje v rozporu se zákonem.

Podstatou sporu u NSS byla především otázka, zda může orgán státní správy myslivosti vydat opatření obecné povahy, kterým veřejnosti celoročně zakáže vstup do honitby. NSS dospěl k závěru, že zákon o myslivosti takové absolutní a plošné uzavření neumožňuje. Jakékoliv omezování vstupu veřejnosti do honitby "musí být z povahy věci realizováno tak, že nevyloučí právo každého volně procházet krajinou a užívat les, jak garantují veřejnoprávní předpisy", uvedl předseda soudního senátu Viktor Kučera. Odkázal konkrétně na lesní zákon a zákon o ochraně přírody a krajiny.

Případné omezení vstupu do honitby nebo jejích částí v konkrétně určených obdobích musí odpovídat skutečné potřebě chránit zvěř. Potřeba takového omezení se však v řízení neprokázala. Soud poukázal na to, že obora Jelenice, kde její provozovatelé provozují komerční lovy, byla veřejnosti přístupná nejméně dvě desítky let.

Obora je na Opavsku mezi Hradcem nad Moravicí a Vítkovem. Rozkládá se na břehu řeky Moravice. V oboře žijí daňci, mufloni, jeleni či divoká prasata. Historie obory sahá do roku 1805. Ze soudního rozhodnutí plyne, že držitelem honitby je Honební společenstvo Březová Obora, firma GroCredit vlastní nemovitosti v oboře, stejně jako Opavská lesní, která je také uživatelem honitby.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.