Přihlásit

Italský parlament vložil do ústavy ochranu životního prostředí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Řím 8. února (ČTK) - Italský parlament dnes schválil změnu ústavy a do jejího znění vložil ochranu životního prostředí. Novinku schválila široká parlamentní většina, nepodpořili ji jen zákonodárci z krajně pravicové strany Bratři Itálie. Nové znění ústavy mimo jiné zakazuje soukromé podnikatelské aktivity, které poškozují životní prostředí, uvedla agentura ANSA.

Pro změnu ústavy dnes v dolní komoře parlamentu hlasovalo 468 poslanců, jeden byl proti a šest se zdrželo. Text schválil v listopadu dvoutřetinovou většinou i Senát. To znamená, že nové znění ústavy nebudou muset potvrdit v referendu občané.

Do devátého článku ústavy nyní zákonodárci vložili větu, že italská republika chrání "životní prostředí, biologickou rozmanitost a ekosystémy, a to také v zájmu budoucích generací". Ve článku 41 pak zákonodárci stanovili, že soukromé podnikání nesmí poškozovat životní prostředí a veřejné zdraví.

"Díky hlasování parlamentu se dnešní den zapíše do dějin," prohlásil ministr životního prostředí Roberto Cingolani, podle kterého vláda vítá rozhodnutí zákonodárců.

O rovnováze mezi podnikatelskými aktivitami a dopady na životní prostředí se v Itálii diskutuje již mnoho let. Otázka je velmi ožehavá zejména na jihu země, ve městě Taranto, kde si místní obyvatelé stěžují na silné znečištění, které údajně způsobují ocelárny Ilva. Část aktivistů se snažila dosáhnout přerušení výrovy soudními žalobami. Kvůli porušování emisních limitů vloni starosta města Rinaldo Melucci nařídil zastavit výrobu. Jeho výnos ale zrušil nejvyšší správní soud, podle kterého provoz netvoří "bezprostřední ohrožení zdraví". Ocelárny jsou jedním z největších zaměstnavatelů ve městě a okolí. Několik desítek let odnětí svobody vloni dostali bývalí majitelé závodu, bratři Fabio a Nicola Rivaovi, za ekologické a zdravotní škody způsobené ocelárnou. Stávající vlastníci, společnost ArcelorMittal a italský stát, chtějí v příštích letech snížit dopad výrobních aktivit na ekologii.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.