Přihlásit

NSS zamítl stížnost muže, který chtěl legalizovat chov šelem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno 9. února (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost muže, který usiloval o legalizaci svého soukromého chovu kočkovitých šelem v Rokycanech. Krajská veterinární správa mu nepovolila chov lvů pustinných a neprodloužila povolení k chovu pum amerických. Neuspěl ani u Krajského soudu v Plzni. Rozhodnutí NSS je dočasně zpřístupněné na úřední desce.

NSS podle rozsudku chápe, že muž má k chovaným zvířatům citový vztah. "Právní úprava však nestanoví, že by na základě existence takového vztahu bylo nutno povolit (prodloužit) zájmový chov zvířat. Zákon stanoví jiné podmínky pro vydání povolení," stojí v rozhodnutí.

Problém podle krajské veterinární správy spočíval zejména v tom, že prostory pro chov zvířat nebyly řádně kolaudované a byly v rozporu s územním plánem. Zákon sice až později výslovně stanovil, že při žádosti o povolení chovu je nutné přikládat kolaudační souhlas, i předtím však veterina podle NSS mohla a měla zkoumat, zda bude chovatel zvířata držet v legálních stavbách a přiměřených podmínkách.

"Bylo by zcela absurdní, pokud by veterinární správa byla povinna vydat kladné povolení k chovu zvířat vyžadujících zvláštní péči i v případě, že by zjistila, že chov zvířat bude probíhat v nelegálních stavbách," rozhodl NSS.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.