Přihlásit

Jak účinně bránit šíření afrického moru prasat v populaci prasat divokých v ČR (vulhm.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prase divoké je aktuálně rozšířené po velké části světa a jeho početní stavy v posledních desetiletích významně narostly jak v oblastech jeho přirozeného rozšíření, tak tam, kde bylo uměle vysazeno, případně samo rozšířilo svůj areál. Významně tak ovlivňuje ekonomiku zemědělského hospodaření, na silnicích působí dopravní nehody, poškozuje pozemky v blízkosti lidských sídel a negativně ovlivňuje diverzitu rostlinných i živočišných společenstev. Aktuálně je největší hrozbou jeho podíl na šíření afrického moru prasat, který při zavlečení do chovů prasat domácích způsobuje zásadní ekonomické ztráty.

Za několik posledních let získali vědci z různých institucí mnoho nových poznatků o této nebezpečné chorobě a jejím šíření v populacích divokých prasat. Své výsledky a doporučení pro praxi nyní publikovali v souhrnné metodice Technické prostředky a chovatelská opatření pro prevenci šíření afrického moru prasat v populaci prasat divokých v ČR.

Metodika je výsledkem řešení výzkumného projektu MZe č. QK1920184 s názvem: „Výzkum a ověření účinnosti dostupných technických a biologických prostředků a postupů pro prevenci šíření afrického moru prasat v populaci divokých prasat v ČR.“

Vědci v metodice analyzovali a shrnuli faktory, které ovlivňují riziko šíření afrického moru prasat volně žijícími populacemi prasete divokého, a revidovali účinnost a proveditelnost stěžejních opatření z hlediska prevence a eradikace nákazy AMP. Metodika shrnuje aktuální nejnovější vědecky podložené informace a soustřeďuje se především na tyto oblasti:

  • početnost, populační struktura a dynamika, reprodukční potenciál prasete divokého v ČR
  • behaviorální ekologie prasete divokého s ohledem na výskyt AMP
  • dosavadní myslivecké hospodaření s populacemi prasete divokého v ČR
  • opatření pro stabilizaci početnosti prasat
  • opatření omezující migrace prasat
  • možnosti lokalizace a nahánění živých prasat
  • lokalizace uhynulých jedinců prasete divokého

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.