Přihlásit

Sobota bude na Vysočině patřit sčítání zvěře. Ukáže se, kolik je třeba srnek, daňků, lišek nebo bobrů (jihlavska.drbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sobota 5 února 2022. To je den, kdy v Kraji Vysočina proběhne sčítání zvěře. Výsledky sčítání zvěře slouží uživatelů honiteb jako podklad při tvorbě plánu mysliveckého hospodaření a dále jsou podkladem pro zpracování statistických výkazů o počtech jednotlivých druhů zvěře v rámci Kraje Vysočina, následně pak pro území celé České republiky.

Krajský úřad Kraje Vysočina už stanovil dny, kdy se v letošním roce bude sčítat zvěř. „Termíny sčítání zvěře se vždy určují ve spolupráci s uživateli honiteb a státní správou myslivosti městských úřadů s ohledem na klimatické podmínky,“ uvedl Pavel Hájek, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

Sčítání zvěře na Vysočině připadne letos na 5. února. Pokud se stane, že některý držitel honitby nebude souhlasit s výsledkem provedeného sčítání v honitbě a oznámí to písemně orgánu státní správy myslivosti, tedy krajskému úřadu, nejpozději do jednoho týdne ode dne provedeného sčítání, je termín nového konečného sčítání stanoven na 5. března 2022.

Vloni bylo sečteno více bobrů 

„Pravidelná kontrola početních stavů zvěře je potřebná k zajištění dobrého hospodaření v honitbách. Provedení jarního sčítání je povinnost, kterou uživatelům honiteb stanovuje zákon o myslivosti,“ připomíná radní Pavel Hájek.

Sčítání zvěře proběhlo také v uplynulém roce. „Na Vysočině bylo sečteno přes 28 tisíc kusů srnčí zvěře, přes tři a půl tisíce kusů černé zvěře, téměř šest set kusů jelení zvěře, přes dva tisíce tři sta kusů dančí zvěře a přes šest a půl tisíce kusů lišky obecné. Je zajímavostí, že došlo k výraznému meziročnímu nárůstu početních stavů bobra evropského, a to o téměř 20%," připomíná loňské výsledky Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Změny ve stavech zvěře v jednotlivých honitbách oproti loňskému roku budou známy začátkem května.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.