Přihlásit

Množícím se jelenům sika hrozí likvidace (Týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Asijský jelen sika se podle myslivců rozšířil po celém území republiky, z nějž vytlačuje původního jelena evropského. Odborníci se ale zatím nemohou shodnout, zda by měl být sika jako invazivní druh v Česku úplně zlikvidován.

Asijští jeleni se do Čech dostali zhruba v polovině 19. století, kdy si je z ciziny přivezl majitel obory v Manětíně na Plzeňsku. Mezi válkami se ale několika kusům podařilo utéct do volné přírody, což byl počátek invaze, kterou se nyní snaží řešit ekologové, myslivci i zoologové. Jelen sika se totiž dokázal během sta let v Česku úspěšně etablovat, v mnoha případech na úkor původního jelena evropského. Pokud bude rozšiřování pokračovat, mohli by podle odborníků asijští jeleni své evropské příbuzné z lesů zcela vytlačit.
"Před deseti či dvaceti lety se sika vyskytoval především na Plzeňsku nebo Olomoucku, dnes máme hlášeny jeho odstřely prakticky z celé republiky. A to včetně Krušných hor a dalších oblastí, kde ještě nedávno nežil," říká Marek Kraus, vedoucí mysliveckého oddělení Českomoravské myslivecké jednoty.

Malý, ale agresivní
I když je sika mnohem menší a lehčí než jeho konkurent, nahrazuje to pohyblivostí, odolností a zejména agresivitou. A má v boji s evropským rivalem i jiné výhody. "Zatímco sika se páří s laněmi evropského jelena, obráceně to vzhledem k váhovému rozdílu prakticky nejde," upozornil Kraus.
V Česku dnes podle něho v lesích běhají možná až stovky příslušníků zcela nového druhu jelena vzniklého křížením. "Genetický fond našich původních jelenů tak postupně mizí. A pokud nic neuděláme, zmizí úplně," říká Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.
Osobně by přivítal, kdyby stát povolil odstřel asijských jelenů po celý rok bez hájení, a jejich populaci tím postupně zcela zlikvidoval. Sika se dnes může střílet jen s časovým omezením týkajícím se mladých kusů do dvou let věku.

Ani králík není původní
Další myslivci ale s takovým názorem úplně nesouhlasí. "Stát by měl určitě umožnit větší odstřel a regulaci populace siky, ovšem nikoli jeho totální zlikvidování," tvrdí Marek Kraus, podle něhož sika rozhodně není jediným nepůvodním druhem v Česku. Právě naopak. "I bažant k nám byl kdysi dovezen, stejně tak řada dalších zvířat, ryb a rostlin, bez nichž si dnes českou krajinu vůbec nedovedeme představit. Ani králík není původní," uvádí.
Stát by prý měl pravidly pro odstřel zajistit, aby určité "jelení oblasti" zůstaly doménou pouze jelena evropského, v jiných by ale mohl zůstat sika a další nepůvodní druhy.
Agentura ochrany přírody a krajiny však tvrdí, že sika je nejen nepůvodní, ale také invazivní druh. "V tom je rozdíl. Bažanti žádnému jinému druhu neškodí, zatímco sika představuje skutečně nebezpečí pro původního jelena," míní mluvčí Karolína Šůlová. Agentura se kloní k názoru, že odstřel siky by měl být povolen celoročně a bez hájení.
O tom, zda asijského jelena česká v Česku likvidace, by mělo rozhodnout ministerstvo životního prostředí. To připravuje seznam invazivních druhů fauny a flóry, jež by měl stát postupně vyhubit. Podobnou směrnici už vydala Evropská unie, která do ní zařadila celkem 23 zvířat a 13 rostlin s výskytem prakticky na celém území kontinentu. Patří mezi ně například nutrie říční, mýval severní nebo rak mramorový. Sika na seznamu není. Každý stát EU by měl připravit ještě vlastní seznam, který může evropské invazivní druhy doplnit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.