Přihlásit

Agentura ochrany přírody a krajiny: Nedaleko obce Řípec v jižních Čechách srazilo auto vlka (parlamentnilisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvíře bylo nalezeno 4 km severně od hranice CHKO Třeboňsko u dálničního přivaděče vedoucího ze silnice I. třídy č. 23 od Jindřichova Hradce směrem na České Budějovice.

Leželo mezi svodidly a ochranným plotem dálnice D3. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR je převezli k podrobnému zkoumání expertům, kteří se podílejí na výzkumu velkých šelem.

V širším okolí místa nálezu bylo pozorování samotářského vlka několikrát hlášeno. Na sražené zvíře upozornili členové místního mysliveckého spolku Řípec. Vlk se dostal k dálnici v místech, kde ochranný plot částečně chyběl. Proluka v oplocení jej pak svedla přímo do cesty projíždějícímu automobilu.

„Pitva by měla potvrdit přesnou příčinu smrti, kterou je pravděpodobně srážka s vozidlem, a také, jak byl samec vlka starý. Odebrané vzorky necháme podrobit genetické analýze, aby se zjistilo, z jaké populace zvíře pochází. Na základě získaných informací a místních znalostí se přikláníme k domněnce, že vlk byl zdejší, ale mohl také krajinou jen procházet při hledání nového teritoria,“ vysvětluje Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlci putují na velké vzdálenosti a dokážou uběhnout až několik desítek kilometrů za noc – ať už při pohybu po svém teritoriu nebo při hledání nového. Kulturní krajina hustě osídlená lidmi a protkaná silnicemi pro ně však vytváří mnoho bariér. V přírodě plní vlci důležitou roli – pomáhají totiž snižovat počty přemnožených jelenů, srnců a divokých prasat, kteří působí velké škody v lesích a na polích.

„V chráněné krajinné oblasti Třeboňsko a jejím okolí se vlci nepravidelně vyskytují již od konce roku 2017. Před třemi lety zde vlčí pár dokonce odchoval čtyři vlčata v jihovýchodní části území při hranici s Rakouskem a hlášena byla rovněž sporadická pozorování samotářských jedinců z prostoru rozsáhlých lesních komplexů Jemčinské a Kolenecké obory. V lesích a volné zemědělské krajině se aktuálně vyskytuje nepřirozeně vysoké množství srnčí a černé zvěře, vlk tu má proto dostatek potravy,“ uvádí Ladislav Rektoris z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

AOPK ČR je v kontaktu s chovateli ovcí a koz a upozorňuje je na nutnost účinnějšího zabezpečení stád s důrazem na elektrické ohradníky, nejlépe v kombinaci s pasteveckými psy. Nedostatečně zabezpečená stáda jsou totiž pro vlky lákadlem. Může se pak stát, že se vlci na ovce tzv. naučí a budou je opakovaně napadat i na jednom místě, u jednoho chovatele. Pokud vlci způsobí chovatelům škody na hospodářských zvířatech, stát je proplácí. Nyní se připravuje úprava dotačních pravidel pro zabezpečení stád pro další období. Více na www.navratvlku.cz.  

Doprava je jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou. Tento sražený vlk není prvním případem v jižních Čechách, v prosinci roku 2019 došlo k podobnému střetu na Kaplicku. Na silnicích nehynou jen vlci, ale i řada dalších druhů zvířat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.