Přihlásit

Pozor, nestřílet! Divočákům nasadili žluté obojky, pomohou v boji s morem prasat (taborsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uvidíte-li divočáka, který má žlutý obojek, nestřílejte ho, žádají Němci myslivce na Šumavě i v jejím okolí. V Národním parku Bavorský les se totiž pustili do unikátního projektu. Sledují divočáky pomocí GPS vysílačů, aby zjistili, jak velký mají akční rádius, a informace pak využili v boji s velmi nebezpečným africkým morem prasat. Na výsledky německých kolegů čeká se zájmem i česká strana.

Obojky vybavené GPS vysílači dostalo zatím v Bavorsku prvních deset divočáků, dalších třicet má následovat. „Projekt má poskytnout důležité poznatky o chování divokých prasat, které mohou být následně použity k vývoji opatření k prevenci nebo boji s nemocí zvířat, “ uvedl vedoucí projektu Marco Heurich.

V příštích letech budou v národním parku shromažďovány podrobné údaje o velikosti domovských oblastí, denních překonaných vzdálenostech a sezónních migracích divočáků. Vysílače by měly odhalit, jak se chovají v horském pásmu či nakolik je ovlivňuje např. vysoká sněhová pokrývka. To vše z důvodu, aby se daly dobře vypočítat zamořené oblasti a nestalo se, že zvíře postiženém africkým morem unikne a bude nadále šířit nákazu.

První poznatky jsou již k dispozici. Zvířata, která byla vybavena vysílači, překonávala velké vzdálenosti mezi oběma národními parky a jejich okolím. V jednom případě za jediný den migrovala 18 kilometrů do Národního parku Šumava i dále. I proto i na české straně očekávají, co monitoring ukáže. „Na výsledky projektu jsme samozřejmě zvědaví a budeme s nimi pracovat,“ potvrdil mluvčí Správy NP a CHKO Šumava Jan Dvořák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.