Přihlásit

Vlci roztrhali ovce v Křižanech a tele v Jindřichovicích. Chovatelé dostanou náhradu od kraje (libereckadrbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberecký kraj vyplatí necelých šedesát tisíc korun chovatelům, kterým chráněná divoká zvířata zabila ovce, tele a ryby. Celkem jde o necelých šedesát tisíc korun. Vlci útočili v Křižanech a Jindřichovicích, kormoráni zase lovili ryby v Českém ráji.

 
Chovatelka v Křižanech dostane 21 tisíc korun za dvě roztrhané ovce a dvě jehňata, přes 24 tisíc zase obdrží chovatelka, jejíž tele roztrhal vlk v Jindřichovicích pod Smrkem. „Zvířata byla v době vzniku škody umístěna v uzavřeném objektu,“ upřesnil mluvčí kraje Filip Trdla. 

Asi třináct tisíc korun pak od kraje dostanou rybáři za kormorány vylovené ryby z rybníků Cihlák a Křižák v Českém ráji. Právě kraj náhrady chovatelům za zvířata zabitá chráněnými druhy zvířat vyřizuje ze svého rozpočtu. To je ale letos naposled.

„Od prvního ledna příštího roku dojde ke změně systému: peníze nebudou poskytovány formou dotace, ale kompenzací. Prostředky z Ministerstva financí už nebudou předkládány ke schválení radě kraje,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Pro poškozené to však podle něj žádnou změnu neznamená. „Dočkají se odškodnění stejně, jako tomu bylo dosud,“ dodal.

Vlk působí škody na hospodářských zvířatech v Libereckém kraji podle krajských statistik dlouhodobě. Finanční náhrady dosáhly v tomto roce celkové výše necelých 630 tisíc korun, z toho ty způsobené na ovcích 372 tisíc korun. Významně rostou také škody způsobené kormorány. Během posledních let se částka vyšplhala téměř k milionu. Letos poprvé ve statistikách figurují také vydry, za jejichž útoky kraj vyplatil přes 30 tisíc korun.

Často se objevují hlasy, aby byl stav vlků v české přírodě regulován. Podle některých odborníků ale neexistuje studie potvrzující, že by regulovaný lov snížil škody na hospodářských zvířatech. Navíc dle některých názorů může u rozvrácené smečky zejména u mladých jedinců dojít k častějšímu vyhledávání „snadné“ kořisti v podobě domácích zvířat. A jaký je názor Hanky na regulovaný lov vlků? „Zatím to opravdu nevidím jako nutnost. Navíc… Kdo by určil počet?“ myslí si například chovatelka Hana Čermáková z Lužických hor.

Sama má přitom s vlky vlastní zkušenost. „Asi před pěti lety mi roztrhali okolo dvanácti ovcí,“ vzpomíná. Všechny škody stát tehdy Haně Čermákové proplatil. „Několik dalších ovcí jsme museli ještě utratit, protože je vlci nezabili, ale potrhali,“ dodala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.