Přihlásit

Nečekaný objev českých vědců: Divočáci znají soucit! (abicko.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pomoc druhému v nouzi je považovaná za lidskou vlastnost. Jak se ukázalo, pomáhají si i divoká prasata! Čeští vědci nečekaně objevili, že divočáci možná také znají soucit. Ukázala jim to bachyně, která zachránila zajatce z pasti.

Divoká prasata jsou v naší přírodě původní. Když se ale přemnoží, přináší to spoustu problémů včetně toho, že mohou být zdrojem smrtelných nemocí přenosných na domácí prasata. Jednou z nejnebezpečnějších je africký mor prasat. Zabránit jeho šíření pomůže jen dokonalá znalost chování a migračních tras divokých prasat. A právě to dlouhodobě zkoumá skupina vědců z České zemědělské univerzity.

Prasata v pasti (a fotopasti)

Divoká prasata jsou aktivní hlavně v noci a přes den se dovedně skrývají. Vědci je tak mohou sledovat jen za pomoci fotopastí a telemetrických obojků. Aby jim mohli obojek nasadit, musí je nejdřív odchytit. Líčí na ně proto klecové pasti s kukuřicí jako návnadou. A právě díky odchytu divočáků do pastí se stali svědky chování, které u divokých prasat dosud nikdo neviděl. Zaznamenala ho fotopast umístěná u jedné z klecí, do které vstoupili hned dva mladí jedinci.

Bachyně v akci

Padací dveře pasti jsou zajištěné těžkou kládou, oba chycení jedinci se tak více než dvě hodiny marně snažili z pasti dostat. Po této době se u nich objevil zbytek tlupy a vůdčí samice začala okamžitě jednat. Přestože byla tato bachyně sama ve stresu, což prozradil vyhrbený hřbet a zježená srst na něm, přesně věděla, co musí udělat, aby klec otevřela. Celá akce, při níž kládu držící dveře uvolnila, jí trvala necelou půlhodinu.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.