Přihlásit

Myslivci budou od ledna lovit norka, nutrie, mývala i husice (pvnovinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od 1. ledna 2022 budou moci myslivci nově lovit nepůvodní druhy živočichů, ke kterým patří například nutrie, norek nebo mýval. Tyto druhy působí škody, ohrožují životní prostředí a naše původní živočichy a rostliny. Na vyhlášce, která stanovuje seznam živočichů vyžadujících regulaci, se Ministerstvo zemědělství (MZe) shodlo s Ministerstvem životního prostředí.
Vyhláška, která stanovuje seznam druhů živočichů vyžadujících regulaci, umožní myslivcům od 1. ledna 2022 lovit nepůvodní druhy živočichů. Podmínkou je, aby to měli uvedeno v povolence, kterou jim vydávají myslivecké spolky (uživatelé honitby). Dosud mohla lovit tyto nepůvodní druhy pouze myslivecká stráž. Nová vyhláška MZe zvýší počet možných lovců, myslivců je v České republice přibližně 90 tisíc.

K nepůvodním druhům uvedeným ve vyhlášce patří husice nilská, mýval severní, norek americký, nutrie říční, psík mývalovitý a ondatra pižmová. Cílem předpisu je přispět k regulaci nepůvodních druhů a snížení nepříznivých dopadů spojených s jejich výskytem a šířením.

„Například mýval, norek a psík mývalovitý požírají ptačí vajíčka, mláďata i dospělé drobné živočichy. Norek působí značné škody na populaci raků, obojživelníků, ryb, ptáků i menších savců. Husice nilská svým agresivním chováním znemožňuje hnízdění jiných druhů vodních ptáků. Ondatra a nutrie dokážou zničit polní plodiny a porosty na březích v okolí vod, a tím mohou ohrozit cenná přírodní společenstva. Oba druhy mohou narušit protipovodňové hráze a jiné vodní stavby. Vzhledem k tomu, že často žijí v blízkosti zastavěného území, mohou být i přenašeči chorob,“ uvádí Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství.

Nepůvodní druhy žijí mimo území svého přirozeného prostředí, v naší přírodě se dříve nevyskytovaly a byly do ní zavlečeny, ať už úmyslně nebo náhodou. V posledních letech stavy nepůvodních druhů stoupají ve všech zemích Evropské unie, a jsou tak jedním z velkých problémů ochrany životního prostředí.

Vyhláška do české legislativy přenáší předpisy Evropské unie o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů. (red)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.