Přihlásit

Měsíční krajina žije. V lomu a u něj žijí mufloni (e.chomutovsko.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mufloni v lomu ČSA

Právě v krajině pod zámkem Jezeří žije jedno z nejpočetnějších stád muflonů u nás. Mufloni byli uměle vysazeni do Krušných hor už před desítkami let. Do hnědouhelného lomu a jeho okolí se stáhli díky prostředí, které je jim přirozenější. Žijí jak na jeho okrajích, tak na zrekultivovaných plochách.

Mufloni žijí ve stádech, která jsou v létě menší a v zimě větší (až 50 jedinců). Jen starší mufloni jsou zvyklí se sdružovat a žijí v oddělených skupinkách po dvou až pěti jedincích. Pouze v říji se přidávají ke stádu ostatní mufloni, kde žijí až do jara. Stádo vždy vede starší vůdčí muflonka, berani jdou vždy na konci stáda. Mufloní zvěř má výborný zrak i čich, je velmi plachá a ostražitá, obratně skáče a rychle běhá. V terénu se stádo pohybuje dost hlučně a při nebezpečí se mufloni ozývají varovným hvizdem, který je podobný kýchnutí. Tehdy se stádo dává na útěk.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.