Přihlásit

Proti africkému moru prasat na všech frontách (naschov.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mezi chovateli panují asi největší obavy z afrického moru prasat, protože v Evropě se nedaří eradikovat tuto nákazu v populaci divočáků. V České republice se sice v roce 2019 podařilo vymýtit africký mor prasat během devět měsíců, ale zhoršující se nákazová situace v zemích kolem našich hranic nabádá k obezřetnosti i Státní veterinární správu, která osvětovou kampaní cílí na chovatele, uživatele honiteb i širokou veřejnost.

Jestliže na Slovensku bylo v roce 2019 jedenáct ohnisek u prasat domácích a sedmadvacet případů pozitivních prasat divokých, za prvních devět měsíců letošního roku evidují osm ohnisek v chovech domácích prasat a 1446 pozitivních nálezů divočáků. Před rokem byla nákaza od našich hranic ve vzdálenosti přes dvě stě kilometrů, dnes je o sto kilometrů blíže. Obdobné to je i v Maďarsku, kde je nákaza rozšířena v populaci divokých prasat. Bezprostředně nás ohrožuje šíření afrického moru v Polsku, kde byla nákaza potvrzena poblíž Vratislavi, což je asi šedesát kilometrů od státních hranic. Stejně nepříznivá je i situace v Německu, kde byly potvrzeny pozitivní případy u divokých prasat i pod dálnicí A4, která byla považovaná za významnou bariéru přenosu afrického moru prasat do České republiky. S postupem nákazy jihozápadním směrem se v září loňského potvrdili pozitivní divočáci v okolí Drážďan a v ohrožení se tak ocitl severozápad naší republiky.

„Již loni v listopadu jsme na Ústecku a Liberecku vyhlásili oblast s intenzivním odlovem. Má rozlohu 1440 čtverečních kilometrů a zástřelné ve výši dvou tisíc korun vyplácíme na základě vzorku tkáně či orgánu odeslaného k virologickému vyšetření do referenční laboratoře. Abychom v případě zavlečení nákazy co nejdříve nalezli pozitivní kus, navýšili jsme v této oblasti nálezné na tři tisíce korun. Přes to všechno odlov divokých prasat není dostatečný a nedochází tak k požadovanému výraznému snížení divokých prasat v populaci. To ale není všechno. Při jednáních na úrovni krajů poskytujeme informace na celém území České republiky. V rámci integrovaného záchranného systému úzce spolupracujeme také s hasiči, kteří budou zase nápomocni například při hromadném odstraňování nalezených uhynulých prasat. Nastavený systém aktualizujeme podle nové legislativy, máme pohotovostní plány na jednotlivých krajských veterinárních správách, rozšiřujeme svůj informační systém o mapové výstupy s evidencí hospodářství, jatek, asanačních podniků i míst pro sběr kadáverů v oblastech s intenzivním odlovem a podobně. V rámci souboru těchto opatření vydáváme také letáky pro chovatele prasat s cílem informovat o tom, jak zabránit proniknutí nákazy do komerčních chovů, kde je alfou a omegou zajištění biologické bezpečnosti zohledňující všechny rizikové faktory,“ uvedl na adresu preventivních opatření ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.