Přihlásit

Kvůli přemnoženým kancům nemohli lidé do Srnčího dolu v Jablonci. Zákaz po třech měsících končí (nasregion.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Jablonci nad Nisou skončil dnes ráno tříměsíční zákaz vstupu do přírodního parku Srnčí důl. Platil od začátku srpna v nočních hodinách, vždy od 21:00 do 06:00 následujícího dne. Důvodem byl odlov divokých prasat, která se v oblasti přemnožila. Opatření dnes skončilo, myslivci se teprve chystají na vyhodnocení celého omezení.

Kvůli přemnožení černé zvěře platil zákaz vstupu do celé honitby Rádlo, jejíž součástí je jablonecký Srnčí důl. Omezení vstupu do lokality mělo zajistit nejen bezpečnost lidí v době odlovu, ale také klid pro zvěř, který měl usnadnit její lov a minimalizovat migraci zvířat mezi honitbami. Kolik zvířat se podařilo v tomto období odlovit, zatím myslivci nesdělili. Podle odhadu myslivců bylo ale v lokalitě ještě v létě až čtyřikrát víc divočáků, než je běžné. Přispěli k tomu podle myslivců i sami lidé, kteří kolem svých domovů vyhazují velké množství potravin, k nimž mají prasata jednoduchý přístup.

Přestože za porušení zákazu do vymezené oblasti hrozila pokuta a pohyb v lese při lovu mohl být zdraví a životu nebezpečný, mnozí lidé ho nedodržovali. „Většina lidí zákaz respektovala, ale byli i takoví, kteří ho porušovali, chodili tam třeba běhat. Městská policie to řešila domluvou,“ řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. I když zákaz vstupu do lokality skončil, podle Fričové nyní vyloučeno, že v souvislosti s šířením afrického moru prasat může být obnoven. „Čekáme, až nějaké nakažené zvíře překročí hranici, v takovém případě bude ale opatření rozsáhlejší a nebude se omezovat jen na rádelskou honitbu,“ dodala

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.