Přihlásit

Lovci můžou po dva měsíce střílet zajíce, podle myslivců je jich málo (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 1. listopadu (ČTK) - Po dva měsíce mají ode dneška lovci v Česku možnost lovit zajíce. Za poslední myslivecký rok jich ulovili 32.210, meziročně o zhruba čtvrtinu méně, uvedl dříve Český statistický úřad. Myslivecký rok končí vždy posledním březnem.

Počty lovených zajíců dlouhodobě klesají, předloňský rok byl podle údajů statistiků výjimkou. Přes 40.000 zajíců myslivci ulovili kromě předloňska naposledy v roce 2012, kdy jich bylo zastřeleno 55.794. V minulosti se lovilo zajíců daleko více. "Například v roce 1973 odlov na území dnešní ČR činil 1, 214.000 kusů," uvedl již dříve za Českomoravskou mysliveckou jednotu Vlastimil Waic.

Výše odlovu je podle něj ukazatelem početnosti populace. "Stejně jako u ostatní drobné zvěře populace zajíců postupně klesala spolu s intenzifikací zemědělství, scelováním lánů, rušením mezí a remízků, druhy v současnosti pěstovaných plodin," uvedl Waic. Zajícům tak podle něj schází úkryty, které ke svému životu potřebují. "Současná výměra jednodruhových lánů je tak velká, že zajíc v nich není schopen dojít tak daleko, aby vyhledal potravu. Podobný vliv má i pokles biodiverzity, kdy zajícům i na loukách ubývá rostlinných druhů, které jim slouží jako potrava. Významný vliv má také intenzita pohybu lidí v krajině," dodal s odkazem na sběr plodů, jízdu na motocyklech a čtyřkolkách, ale i venčení psů. Kromě psů je podle něj v přírodě i víc ptačích predátorů, kteří zajíce loví.

"Myslivci se snaží populace zajíců podpořit tam, kde je to možné, vypouštěním nových jedinců, budováním napajedel, zřizováním mysliveckých políček pro doplnění potravní nabídky, tlumením predátorů a podobně," dodal. Kde je zajíců málo, tam je podle Waice myslivci neloví. O vypouštění zajíců vznikl dokument, který myslivci letos umístili na svůj youtubový kanál.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.