Přihlásit

Nedaleko hranic řádí africký mor prasat (jihoceskatelevize.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V souvislosti s blížící se hrozbou nákazy afrického moru prasat, jehož výskyt byl zaznamenán jen několik kilometrů od českých hranic, zavádějí odborníci preventivní opatření proti šíření nemoci. I na jihu Čech dělají vše proto, aby se nemoc nedostala prostřednictvím divokých prasat na naše území do chovů prasat domácích.

Africký mor prasat je velmi nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Přestože je nemoc nepřenosná na jiné druhý zvířat, ani na člověka, případné zavlečení nemoci do chovů hospodářských zvířat by mělo nezanedbatelné ekonomické důsledky.

„Současná situace v Evropě je velice nepříznivá, jsme v podstatě v kleštích. Nákaza se šíří od Maďarska, Slovenska, Polska, a tak máme strach ze zavlečení nemoci na naše území,“ obává se František Kouba, ředitel jihočeské Krajské veterinární správy.

Protože je podle odborníků výskyt nemoci u nás pouze otázkou času, bylo nutné zavést již teď preventivní opatření.

„Zvýšili jsme už na počátku října plány odlovu prasete divokého ve všech lokalitách, kde hospodaříme, a zároveň jsme zaměstnance finančně motivovali k odlovu černé zvěře,“ doplňuje Jan Sotona, mluvčí státního podniku Vojenské lesy a statky.

Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku České Budějovice Pavla Pletky se myslivci maximálním odlovem snaží snížit stavy zvěře, a tím snížit pravděpodobnost přenosu nákazy.

„Je zde veliké nebezpečí přenosu do chovu hospodářských zvířat. Celý chov by tak musel být utracen,“ vysvětluje František Kouba. Proti šíření nákazy pracují myslivci v součinnosti se státní veterinární správou. Nezbytná je i spolupráce chovatelů prasat domácích a v neposlední řadě také veřejnosti.

Lidé by proto měli omezit dovoz potravin a trofejí ze zemí s výskytem afrického moru prasat, zbytky potravin odhazovat výhradně do odpadkových košů či popelnic a případný nález uhynulého divočáka neprodleně ohlásit myslivci, obci nebo krajské veterinární správě.

Autor: Petr Studenovský

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.