Přihlásit

Kraj a veterina: Omezte cesty do lesů, objevil se africký mor prasat! (libereckenovinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z Polska a Německa míří k českým hranicím nákaza, kterou přenášejí divoká prasata žijící v lesích – africký mor prasat. V Libereckém kraji je nemoc v blízkosti frýdlantského výběžku a je vysoce pravděpodobné, že v dohledné době hranici překročí.

„Africký mor prasat je virové, vysoce přenosné, obvykle smrtelné, nakažlivé onemocnění, které představuje vážnou hrozbu i pro chovatele prasat domácích,“ uvedl Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství. „V případě nákazy totiž musí být chovy postižených domácích prasat zlikvidovány. Toto onemocnění není naštěstí přenosné na člověka ani jiné živočišné druhy.“

Je proto vhodné omezit vstupy do lesů, kde se divoká prasata zdržují. „Lidskou přítomností se zvěř plaší a migruje, což napomáhá šíření nákazy. Pokud někdo nalezne uhynulé divoké prase, ať s ním nemanipuluje a ani k němu případně nepouští svého psa. Nález včetně místa je potřeba ohlásit na Krajskou veterinární správu. Telefonní číslo je 720 995 207,“ sdělil ředitel Krajské veterinární správy Roman Šebesta.

Nákaza se přenáší například kontaktem s nakaženými prasaty domácími nebo divokými, kontaminovanou podestýlkou, slámou a podobně. Jako přenašeč nákazy může působit i člověk, a to prostřednictvím oblečení a nástrojů znečištěnými při kontaktu s nakaženými zvířaty nebo prostřednictvím špatně tepelně opracovaných potravin z divokých prasat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.