Přihlásit

Vlci v Českém Švýcarsku letos vyvedli tři mláďata (decin.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Národním parku České Švýcarsko se letos díky výzkumu České zemědělské univerzity podařilo doložit první reprodukci vlků obecných v novodobé historii. Vlčí pár vyvedl tři mláďata ve východní části národního parku. Vlčata jsou zachycena zejména na snímcích a videozáznamech z fotopastí, první doklad pochází z poloviny června.

Ing. Pavel Benda, Ph.D., ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko: „Společnost má tendenci vnímat národní parky zejména z estetického hlediska, o kvalitě přírodního prostředí však mnohem více vypovídá, jaké druhy zde žijí nebo se sem vrací. Návrat a reprodukce vlků ukazují, že České Švýcarsko navzdory dynamické proměně lesa zůstává vysoce kvalitním přírodním prostředím, které chráněné druhy rády využívají jako svůj životní prostor.“

„Vlci se v tomto národním parku objevují již od roku 2016, nejprve bylo toto velké chráněné území součástí dvou sousedících teritorií vlků. Ovšem až letos se jádro jedné smečky přesunulo do samotného národního parku a vlci zde vyvedli mláďata. Zjevně některé klidové a nyní bezzásahové části parku skýtají větší míru klidu, než blízce položené Lužické hory s masivní postkůrovcovou těžbou,“ řekl Aleš Vorel z České zemědělské univerzity, který je též šéfem společného projektu OWADIS.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.