Přihlásit

Myslivci musí ve sněhu krmit lesní zvěř častěji (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Někdy i třikrát v týdnu zavážejí v tomto počasí myslivci krmivo lesní zvěři. Pokud byla zima bez sněhu, stačilo ke krmelci zajít tak jedenkrát v týdnu. Pokud není sníh, zvěř například hodně bere řepku, ale i tak je důležité dodat jí dostatek krmiva.
„Zvěři nyní zavážíme objemné krmivo, což je vojtěškové nebo luční seno, z jadrného krmiva zadinu pro bažanty, oves a ječmen pro srnčí. Doplňujeme také sůl," popisoval Miroslav Franěk, hospodář Mysliveckého sdružení Přílepy Kněževes. V únoru a březnu se dávka jádra snižuje, aby zvěř v přechodném období netrpěla průjmem.
Každý člen mysliveckého sdružení má přitom svůj úsek, o který se pravidelně stará. Je to buď zásyp, krmelec, či seník. Právě pravidelnost je podle zkušenosti myslivců důležitá. „Není dobré dávat zvěři kvanta, ale spíše menší dávky a pravidelně, aby zvěř stále nacházela na svých místech krmivo," podotkl Franěk.
Pochutiny, jako jsou klasy kukuřice, jablka či mrkev dostává zvěř od členů mysliveckého kroužku v Kněževsi.
Mladí myslivci rovněž sbírali kaštany. „Ty se ale musí rozdrtit, protože je vcelku srnčí zvěř hůře bere. Část jsme jich proto dali daňkům do obory," vysvětloval Franěk
. Jinak tuhé mrazy zatím zvěř snáší dobře. Například právě v kněževeské honitbě zatím myslivci nenašli žádnou padlou zvěř. Větší škody vznikají přejetím zvěře na silnici. Pokud je zvěř dobře přikrmená a nic ji neruší, mrazy dobře snáší.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.